Paradijselijk wandelen in Hertsbergse bossen.

Gepost door: Kastaar |Godelievestappers Ruddervoorde

Hertsberge 12-03-2016

Voor deze bossentocht, in Hertsberge trekken we ons wandelschoenen aan en zijn we de gasten van Godelievestappers Ruddervoorde. Het kleine landbouwdorpje, anders zo rustig, barst uit zijn voegen, want niet minder dan 2297 deelnemers vertegenwoordigd door 37 clubs, zullen de verschillende parkoersen bewandeld hebben, en wij kiezen voor het 6 km parkoers.

Het ziet er naar uit om een heerlijk stralende wandeldag te worden. Al is het wat fris in de vroege morgen met een tweetal graden op de thermometer en een scherp licht oostenwindje, maar later op de dag klimt de temperatuur snel op naar 10°. Het windje voelen we nauwelijks aan in de vele bosdreven, het wordt echt aangenaam wandelweer.

Goed we zijn vertrokken langs de St. Joanneskerk. Wat het heerlijke is aan dat dorpje is dat het oude dorpszicht bewaard is gebleven. Dat geeft een nostalgisch vredig beeld, er is de kapel, het klooster en de kerk naast elkaar, nu staan deze monumenten er nog steeds. Anderzijds is de tijd er toch niet blijven stilstaan, want achter het dorp staan nieuwe werkmanswoonsten, en in een afgebakende groenzone in het bos de riante luxueuze villa’s. Richting St. Jansdreef toe, stappen we geleidelijk het bosrijke parkoers in. En daar begint het paradijselijk wandelgebied. Een stralend zonnige dag, de gouden zonnestralen priemen door de bomen, terwijl we begeleid worden door onze gevleugelde vrienden met een prachtige openingssymfonie, echt heerlijk. Dat mooie weer doet iets, iedereen ziet er gelukkig uit en herleeft als het ware. Ook de natuur in de grasbermen en weiden ontluiken de eerste voorjaarsbloemen. Wat ook opvalt, is dat op verscheidene plaatse snoei- en kapwerk wordt uitgevoerd. Een machtig mooi natuur kunstwerkje vinden we in een oude holle boomstam. De hagelwitte sneeuwklokjes bloeien weelderig, een reden temeer om goed voor dat natuurgebied te zorgen. Dat is wat er gebeurde, een inlichtingenbord maakt ons duidelijk wat de landbouwer allemaal doet. Als landbouwer bescherm ik de waterlopen en houtkanten door ernaast een grasstrook aan te leggen. Zo geef ik verschillende plantensoorten een kans, zorg ik ervoor dat vlinders hier voedsel vinden en dat vogels kunnen broeden. Na wat stappen door heerlijke dreven komen we aan de karwij, een centrum van Loca-Labora, waar mensen met een handicap worden opgeleid om biologisch groenten te gaan kweken, en ook diverse keukenkruiden. Hier benutten wij onze rustpost. Op een comfortabele bank in het zonnetje op een keurig pleintje is het heerlijk genieten, nu nog een lekker drankje erbij en meer moet dat niet zijn.

We staan verder voor een zogezegd moeras, waar heel wat biezenstruiken boven uit komen. Hier maken we kennis met het heideherstel in het gebied Heideveld-Bornebeek. De naam verwijst naar het heidegebied Bulskampveld, en naar de beek die erdoor loopt. Heideherstel biedt de resterende plekjes van het historische Bulskampveld nieuwe kansen. Natuurpunt past hier een speciale beheersmaatregel toe, namelijk het plaggen. Tijdens het plaggen verwijdert men de humusrijke toplaag van het oppervlak. Hierdoor krijgen de onderliggende heidezaden de kans om te kiemen. Het natuurgebied wordt niet aan zijn lot overgelaten. Men laat de weiden begrazen door galloway runderen. Deze dieren hebben een zachtaardig karakter, zijn goede begrazers en kunnen tegen extreme weersomstandigheden.

Terwijl we nog even genieten van heerlijke natuurtaferelen bereiken we het eindpunt van deze heerlijke wandeling. Parkoermeester, organisatie en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie zeer gewaardeerde inzet. In ieder geval we hebben er echt geen moeite mee om een afspraak te maken met jullie volgende organisatie hoor!