Paradijselijke boswandeling rond St-Amandus

Gepost door: Kastaar |WSV Beernem

Het is 15 Augustus, traditiegetrouw hebben wij een afspraak in sportzaal psychiatrisch centrum St. Amandus, waar wandelclub Beernem VZW er als gastheer fungeert. Het is hemels zomerweer, de grote massa en de ideale sfeer is er en meer hoeft dat niet te zijn. Al tijdens de dag zal de temperatuur stijgen tot om en bij de 30° , zijn wij blij dat er veel schaduw zal zijn in de vele bossen die wij zullen bewandelen. En toch zal het niet saai zijn want nu en dan priemen gouden zonnestralen door het bladerendek, en de dauwdruppeltjes op de bermplanten zijn als kleine diamantjes, machtig mooi. Laat er ons maar van genieten en wij kiezen voor het 13 km parkoers.

Eens de zaal uit, stappen wij een rechte groene dreef op  richting hoeve van de instelling. St Amandus instelling is een stichting ten behoeve van zwakzinnigen die hier een gepaste behandeling of verzorging verstrekt worden.

Een eerste natuurpunt is het educatief natuurpad St. Amandus. In vele plaatsen komt het woord veld voor. Het verwijst naar woeste gronden, heide en moerasgebieden zogezegde wastines. In vroegere tijden was het bulscampveld het grootste heidegebied in Vlaanderen, en stukken ervan werden dan ook ontgonnen ten behoeve van de landbouw. In dit gebied zijn tal van educatieve elementen overgebleven en bieden vooral veel leerzame vaststellingen. Vandaar dat vzw Regionaal Landschap Houtland in  streekhuis van kasteel Tillegem er een gans uitgebreide tentoonstelling heeft gerealiseerd.

Zeer lang is dit pad niet en via een klephekje stappen wij het gebied Lippensgoed- Bulscampveld binnen. Van hier begint een hemelse zwerftocht door een labyrint van zeer aangename en oogstrelende bosdreven in dat 235 ha grote openbaar grondgebied van West-Vlaanderen. Dat het bos wel degelijk dient beheerd en onderhouden te worden stellen wij vast aan de hand van de verschillende informatie borden. Soms vinden wij kale plekken terug waar zelfs bomen gekapt zijn, ook dat heeft een speciaal doel; bijvoorbeeld uitheemse bomen die hier niet thuishoren, wild overheersende struiken gaan eruit, dit alles omdat de heide zich in al haar schoonheid terug zou kunnen ontwikkelen Ook hier en daar op de weiden grazende koeien die wat leven in het landschap brengen.

Wij zijn stilaan het aan het naderen, komen langs een hoge lange muur en stappen richting hoeve Colpaert op, een hoeve met een speciaal aandachtspunt, U kunt hier tal van streek en hoeveproducten bekomen. Wist je dat er langs die grote muur nog tevergeefs naar aardolie is geboord. Het plaatselijke museum leert er U alles over. Verder ook is hier het vogelasiel centrum ondergebracht en ook Loca Labora is er vertegenwoordigd, de organisatie die zich toelegt op biologische groenteteelt en een aantal gehandicapte mensen tewerkstelt.

Als wij het erf opstappen van de hoeve dan krijgen wij een echte kasteelhoeve te bewonderen.

Het kasteel van het domein, het prachtige kasteelpark een cafetaria en een speelweide zijn een ideale plaats voor een zomerse dag natuurbelevenis.

Voor de kruidenliefhebber is er een uitgebreide kruidentuin te bezichtigen, met geneeskrachtige en ook keukenkruiden te bewonderen, en het kasteel zelf is ook ingericht als streekmuseum.

Na een heerlijk stukje bos ook wat weiden met sloten en grachten, en zelfs een grote open vlakte waar destijds nog een vliegplein is geweest. Wij ontdekken er ook een mooi gedicht geschreven door Geert De Kockere en dat gaat als volgt. Meersen zijn weiden waar sloten en grachten met water mogen morsen als zij het even niet meer kunnen slikken. Zij bedanken ons met een bloemetje.

Boven de boomtoppen tekent zich een scherp torentje af, wat er op wijst dat wij het kleine lieflijke Herstberge naderen. En al is het maar een noot grot toch heeft het een kasteel en een rijke geschiedenis. Sedert de fusietijd is het een deelgemeente van Oostkamp. In het ontmoetingscentrum Bulscampveld genieten wij van onze eerste rustpost. Van geschiedenis naar de toekomst want wij stappen de toekomststraat op, terug een prachtige groene dreef met heel wat in het groen verscholen riante villa’s, het wordt een drevenparadijs met een afwisselend decor. Aan de bosrand genieten wij van een veldkleurboek want wij zijn in de omgeving van plantenbedrijf Neyrinck, machtig mooi die grote kleurenmengeling van diverse planten een uniek kleurendecor, en op de hoeve ervan kunnen wij tijdens onze tweede rustpost nog wat genieten van dit wondermooie natuurspektakel echt een paradijselijke zicht.

Nadien krijgen wij nog een stukje van om en bij de 3 km met nog heel wat afwisseling en zo bereiken wij het eindpunt van een zeer geslaagde wandelhoogdag. Op het parkoers vonden wij tal van privé domeinen die wij vrij konden doorstappen, wij willen niemand vergeten en iedereen van harte danken voor de gastvrijheid dat ook wij als wandelaars mochten genieten van hun stukje machtige natuur.

Ook aan de organisator van harte dank voor de voorbeeldige inzet van iedereen het was dik in orde. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.