Paradijselijke herfsttocht rond Warsage

Gepost door: Kastaar |Marcheurs Alliance Warsage

In deze tijd van het jaar is het terug het moment om te genieten van heerlijk mooie herfstdecors, wij gingen even kijken in Warsage. Een deelgemeente van Dalhem in de provincie Luik, en tevens de grote poort naar de Voerstreek. Het ziet er tevens een rustig dorpje uit op een zaterdagmorgen, maar kan toch terugblikken op wat merkwaardige geschiedenis. Het werd namelijk 100 jaar onafgebroken bestuurd door de 4 Flechet burgemeesters. Dit verklaart meteen het standbeeld op het kerkplein waar hun borstbeelden verenigd zijn op één monument om hen de eeuwige herinnering en eerbetoon te bezorgen.

Vroeger had het ook een belangrijk station, die ervoor zorgde dat de steenkool uit de mijn van Trembleur naar zijn juiste bestemming werd gebracht. Op de geboortelijsten van het dorp prijken ook de namen van twee belangrijke sportfiguren namelijk Emile Lejeune van F.C. Luik en Roger Claessen van ( R.S.Club Standard), tot hier een vluchtige kennismaking maar wij gaan wandelen en kiezen voor het 13 km parkoers.

Onze uitvalbasis is het cultureel centrum Salle Alliance rue des Combattants en wij zijn vertrokken richting centrum, krijgen een rustig klimmetje naar’ het kerkplein toe, en wat valt meteen op het monument van de 4 Flechet burgemeesters, die familie die hier 100 jaar gemeentebestuur heeft gevormd. Wij krijgen een ommetje rond de St. Pieterskerk opgetrokken in onvervalste natuursteen. Het ommetje brengt ons door een smalle doorgang tussen 2 muren, laat ons maar zeggen een niet alledaags voorval, een spookstraatje voor Halloween, wie weet? .

 Dat men ook hier aan alternatieve energie denkt want hier vinden wij het bewijs, wij ontdekken er een vijftal reuze zonnepanelen in de weide. Inmiddels zonder het te beseffen zijn wij al wat hoger gekomen en worden wij getrakteerd op enkele fraaie vergezichten van dit heuvelachtige landschap. Wat ook ogenblikkelijk opvalt zijn de prachtige herfstkleuren, die de streek in een feeëriek landschap omtoveren, dit alleen maakt de verre verplaatsing waard.

Kun je niet met de wagen komen, geen probleem, want de N.M.B.S. maakt het gemakkelijk.

Een overstapje in Liege Guillemins richting Maastricht en na ongeveer een 10 minuten stapt U af in Visé.Van hieruit word je opgehaald door vriendelijke chauffeurs die U ter plaatse brengen en nadien terug brengen naar het station, de trein frequenties om het uur van Luik heen en terug, je hoeft enkel te telefoneren of een mail te sturen, het telefoonnummer vind je in de marching, dit ter zijde

Wij zijn intussen een veldwegeltje op tussen twee struikenrijen door, een soort weggetjes die wij later regelmatig zullen tegenkomen. Wat is het er heerlijk stil, en voor de plantenliefhebber best een aardig kluifje. Planten vedetten in deze, periode zijn alvast de paddestoelen met hier en daar wat mooie exemplaren.

Meer en meer hemelse panorama’s komen op ons netvlies terecht. Intussen gaan wij nog een stapje hoger en in het bos word het een heus klimmetje, onze kuitspieren staan op maximum spanning, een uitstekende fysieke test, maar wij hebben het overleefd en achteraf zijn wij tevreden dat het ons is gelukt. Na een kleine 5 km krijgen wij een eerste rustpost aangeboden.

Het tweede gedeelte zal behoorlijk vlakker zijn, wij zijn boven op een soort plateau en de beloning word bekroond met een heerlijk gekleurde herfstparade.

Verder ook hier en daar nog een gebouw in natuursteen of vakwerk machtig mooi. Ook de prachtige boerderijen met de arduinen ornamenten rond poorten vensters en deuren. Op de weiden behalve koeien, opvallend veel paarden. Nog een stukje bos krijgen wij bij de doortocht van het koningsbos, met ook hier een behoorlijk klimmetje, de zon is er eventjes doorgekomen en het landschap wordt nog mooier gepresenteerd.

In het sportcentrum krijgen wij een tweede rustpost aangeboden. , via t’Hof zijn wij begonnen aan het derde gedeelte na nog eventjes het mooie kerkje bekeken te hebben jaartal 1650 staat in de toeren gebeiteld. In Dalhem stappen wij onder de indrukwekkende bogen van de spoorweg door echt een geschiedenis monument van de streek. Nog wat verder genieten van de streek en aan de hoevepoort met de vele hoefijzers boven de ingangspoort aan de muur zijn wij dicht bij de aankomst van onze zeer prachtige maar ook uiterst natuurvolle wandeldag.

En als heerlijke afsluiter een streekspecialiteit Luikse Bouletten , tu!ssen haakjes geheim recept, met stroop en frieten, daar kan je geen nee tegen zeggen. Na dit alles zouden wij aan onze plichten tekort komen als wij aan, parkoermeester, bestuur en alle medewerkers geen eresaluut zouden brengen. Aan allen van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet, en vooral ook de zeer gewaardeerde gastvrijheid. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.

 

Foto's op: http://www.4op1rij.be/PicAlbums_show.php?Paid=43