Prachtig lenteweer en zeer genietbaar parkoers rond Kortemark

Gepost door: Kastaar |Kreketrekkers Kortemark

Kortemark 07-04-2013 

Er was zonnig weer voorspeld, maar in het ochtendgloren zag het er niet naar uit, blijkbaar zouden wij veel missen in de mist. Maar spoedig trok die weg en daar was de langverwachte zon, en ook die magere ongure wind waren wij kwijt. De mensen liepen er direct wat opgewekter bij, ook wij waren er en kozen voor het 12 km parkoers. 

Een paar smalle kronkelende smokkelpaadjes brengen ons naar het centrum. En wie Kortemark zegt denkt meteen aan bakstenen, en aan een heerlijk streekbier namelijk een Hapkin. Die naam zou voortkomen van een witte ridder Boudewijn Hapkin maar dat is een heel verhaal. Anderzijds huisvestigde deze gemeente heel wat beroemdheden. Namelijk beroepsrenner Arthur Mommerency, acteur Louis Talpe, en de werkgever van de streek Aimé Desimpel, dat zijn zowat de meest bekende. We stappen langs de kerk heen richting station waar wij de overweg dwarsen en een eindje de spoorlijn zullen volgen. Hier komen wij in een open ruw landschap, doorkruist met asfaltweggetje om wat later langs te komen aan een enorme graafput. 

Hier vinden wij een grote graafmachine die knabbelt de steile diepe wand af. Deze brengt de afgegraven grond op een lange transportband naar de verwerkingsplaats in de steenbakkerij, want dit is de grondstof die men, nodig heeft. En meteen staan de steenbakkerijen Aimé Desimpel in de schijnwerper, zij zijn de levensader van de streek want hier verdienen veel mensen hun dagelijks brood. Maar ondanks die grote putten is er nog plaats voor wat landbouw, en ook deze tak is een welgekomen arbeidsterrein. 

Het is er o zo stil in dat stuk open landschap, waarvoor toch nog een beetje gezorgd word. Getuige hiervan een duidingbordje. Wij stappen een trage weg op, die vorig jaar werd omgeploegd. Vandaag wandelen wij er toch door in afwachting van de beloofde heraanleg door het gemeentebestuur later dit jaar. Wij hebben het hier over de Driekoningenwegel. Wat verder’ is een landbouwer bezig een nieuwe voorraad brandhout klaar te maken voor de komende winter. Een stukje bewoonde wereld en wij zijn terug de open natuur in. Een klaterend en kronkelend beekje stroomt rustig verder, terwijl op sommige plaatsen de oever is afgezoomd met knotwilgen, dit brengt ons zeer genietbare landschapszichten. Wij zijn intussen de Elleschool genaderd waar wij onze rustpost kunnen benutten. Nee, wij gaan niet naar de hel, maar zijn wel op de gelijk klinkende wijk Kortemark-Elle. Een lus naar Kortemark toe brengt ons naar een tweede rust gelegenheid in het Margareta- Maria scholencomplex. 

Wat later krijgen wij dan een zicht over het aangelegde water spaarbekken om de omgeving ook hier hebben wij enkele fraaie beelden, ook een reusachtig gebouw, zeg maar een kasteel zijn wij gepasseerd. Eens terug op de grote markt komen wij langs de oude brouwerij Louwagie, waar vroeger dat heerlijke bier werd gebrouwen. 

Maar gelukkig op een ander locatie verder gebrouwen. De hoge schouw, met nog wat gebouwen staan er als baken en herinnering bij op deze geschiedkundige plaats. En zo naderen wij rap het einde van een zeer genietbare afwisselende natuurwandeling. 

Wij zouden aan ons plichten tekort komen als wij de parkoermeester, de organisatie en de medewerkers niet zouden feliciteren en bedanken voor hun inzet. 

Gasten hou jullie goed, het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.