Prachtig natuurgebied rond Grammene

Gepost door: Kastaar |ATB Natuurvrienden Deinze

Wie eens rustig wilde onthaasten en genieten van een heerlijk stukje natuur en gekozen had voor de wandeling van Natuurvrienden Dienze in Grammene was aan het juiste adres. Het weer alhoewel heel vroeg símorgens nog twijfelachtig veranderde al vlug tot een zeer aangename zonnige dag met een licht zomerbriesje, het wandelfestival kon beginnen, ook wij zijn erbij en kiezen voor het 15 km parkoers.

In de schaduw van de St. Baptistenkerk zijn wij vertrokken, dat een beschermd monument is en als merkwaardigheid heeft het een achthoekige toren. Wij worden een kleine kerkwegel opgestuurd, het schepenwegeltje genaamd en via de pannestraat en de hutstraat zijn wij tussen de velden door aan het stappen naar het 12 ha grote natuurgebied van de Vondelbeek. Tussen de els en de wilgen door genieten wij van enkele mooie paden, maar het mooiste moet nog komen. Wij naderen een houten brugstelsel die wij overstappen tussen duizenden sierlijke wilde bloemen, een levend bloemenparadijs machtig mooi. Eens buiten het gebied stellen wij vast dat vele lager gelegen weiden een moerassige indruk nalaten, en her en der vinden wij er ook heel wat kleinere rietbosjes. Op enkele velden vinden wij ook wat vlas, en zo zijn wij stilaan op weg naar Gottem. Ook een klein dorpje gelegen aan de Leie dat destijds bekend was als vlasdorp, omdat er ongeveer een halve eeuw geleden intens aan vlasteelt werd gedaan

In zaal de Vlashaard genieten wij van onze rustpost.

Een lus brengt ons langs zeer genietbare veldzichten, en in de weiden opvallend veel koeien en zo daagt het volgende natuurdomein op dit van de oude Leiearm Gottem. Een domein die oorspronkelijk in 1974 is ontstaan door de rechtrekking van de Leie. Hier ontstaat een unieke fauna en flora en de oude meander zorgt voor een echt visparadijs. De lage vochtige oevers zijn dan ook een ideale voedingsbomen voor tal van bloemensoorten.

Na deze natuurlijke tocht komen wij terug in de vlasshuur van Gottem waar wij een tweede maal genieten van onze rustpost.

Wie dacht dat het met natuurgebieden amen en uit was, wel die kon zijn mening herzien want het Beekmeerspad, de oude koeweg en de Warande waren ook prachtige natuur en zo brengt een oude kerkwegel even later ons naar het eindpunt. Na de wandeling genoten wij nog van een heerlijke ijscoupe met aardbeien, stilaan een bekend handelsmerk van de club.

Natuurvrienden Deinze jullie hebben Uw naam alle eer aangedaan het was effenaf machtig mooi. Ook de organisatie was tot in de details verzorgd en wij van ons kant beleefden een heerlijke zomerse wandeldag. Daarom aan iedereen van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid