Prachtige boswandeling rond lieflijk dorpje

Gepost door: Kastaar |Pasar Oostkamp

In Waardamme, een deelgemeente van Oostkamp waren wij bij Pasar te gast voor hun

9de rooiveldtocht. Het weer is er zwaar bewolkt, een strak briesje en een behoorlijk frisse koude temperatuur. Het snedige briesje zal het in het open veld niet zo comfortabel laten aanvoelen,maar in het bos gaan wij dan toch wat bescherming vinden. Een paar minieme streepjes regen, maar voor de rest bleef het droog en dat is ook al wat, wij gaan de baan op en kiezen voor het 12 km parkoers.

Maar voor wij de baan opstappen willen wij nog even stilstaan in dat piepkleine dorpje. , wat heeft dat zoal te bieden? , op het eerste gezicht niet zoveel, het is middendoor gesneden door een drukke baan namelijk Brugge Kortrijk, en verder wat groen aan de rand en dat is het, nee hoor het heeft nog heel wat andere troeven.

Tot in 1977 had het een eigen gemeentebestuur en zelfs een burgemeester. Is dat misschien de reden dat je hier praktisch alle handelsberoepen terugvindt? , geloof ons maar, doe de proef en zoek een beroep uit dat je in dat dorpje vind, je bent zeker een hele periode zoet.

Verder beschikte het over een behoorlijke industrie, die menig dorpsbewoner werk verschafte, helaas zijn er met de tijd enkele verdwenen.

Wist U dat de wereldberoemde humorist Geert Hoste hier vandaan komt. En enkele jaren geleden stond het dorpje in de belangstelling met historische opgravingen op een bouwsite in de vijvers waar heel wat merkwaardige vondsten gedaan werden. Dat het dorpje momenteel sterk uitbreid met tal van nieuwe woonwijken en dat is het zowat, zou je dat gedacht hebben? .

Nu zijn wij vertrokken en stappen het knusse gemeentepleintje over en via een ommetje rond de St. Blasiuskerk stappen wij het dorpje uit, en pardoes krijgen wij een streepje regen, het is of patroonheilige St Blasius ons zegenend wil uitwuiven in de wind en de regen, maar gelukkig het is maar een dreigementje. Zo belanden wij dan in een rustig en afwisselende rustige natuur . Het is een mengeling van land en weideland, enkele verspreide kleine bosjes voor wij  het echte bos met name het kampveld zullen instappen.

Ook de nabije horizon geeft ons enkele genietbare zichten. In dit gebied ook tal van boerderijen her en der verspreid die echt een levend karakter aan het landschap schenken. Wat later stappen wij het bos in, en het wordt een echt bossenfestival, met die ontluikende groene frisse natuur, de bloemetjes in de bermen en het gezang van onze gevederde vrienden volmaken het festijn, ook de geur is overheerlijk, machtig mooi en zeer genietbaar.

Na een zwerftocht van een 7 km bereiken wij in centrum Nieuwvliet onze rustpost.

Na de rust zijn wij terug de baan op, eerst door een stukje verzorgde en rustige wijk richting grote baan, maar wees gerust niet voor lang, intussentijd passeren wij nog twee kastelen.

Voor het kasteel gaan wij links een veldreef volgen en zijn wij terug de natuur in. Wij vinden er op onze weg nog enkele grotere boerderijen en tussen het groen verscholen nog een kasteel.