Prachtige herfstsfeer in en rond Torhout

Gepost door: Kastaar |WSJV Nacht Van Vlaanderen VZW

11-11-2015 Torhout

Het is een matig bewolkte herfstmorgen, windstil en een aangename temperatuur. Vanuit het cultureel centrum in de ’s Gravenwinkelstraat kiezen we voor het 7 km parkoers.

Het aangrenzende park brengt ons meteen in een zeer genietbaar herfsttafereel, vooral rond de vijver. Na even het nieuwe stadhuis te zijn voorbij gekomen, enkele mooie wandelpaadjes en pleintjes te zijn doorgestapt, brengen we een bezoekje aan het oud Hospitaal. Oei zijn we ziek misschien? Nee, helemaal niet, maar we worden er een gratis picamintje (vitamientje) aangeboden in de vorm van een heerlijke jenever, of een gratis frisdrank. Langs deze weg van harte dank voor de aanbieding. Het oud hospitaal ‘Ten Walle’, 17de -18de eeuw. Het vroegere hospitaal gesticht in de 13de eeuw kende talloze verbouwingen. Sinds 1946 wordt het gebruikt voor onderwijs en culturele doeleinden. Het St-Jozef of de ‘gele doze’ aan de huidige Bruggestraat domineert sinds het midden van de 19de eeuw deze omgeving. De geschiedenis van deze vermaarde school gaat terug naar de late 19de eeuw, en kende zijn doorbraak met de installatie van de normaalschool, de opleiding voor onderwijzers en kosters. De vroegere Essemarct, van oudsher bekend als de paardenmarkt tijdens de St. Pietersfeesten moest wijken voor de uitbreiding van sportaccommodatie en de brandweer. We stappen een stukje centrum uit, om kort voor het ronde punt, rechts af te stappen, een soort oude treinbedding denken we en hier begint een echte herfstsfeer zich te openbaren. Een onvolprezen kleurenpakket, het is er zo stil, enkel het geritsel van de afgevallen bladeren is onze begeleiding, en vergezeld van die heerlijke herfstgeur geeft een paradijselijk gevoel.

In enkele voortuintjes vinden we nog enkele mooie bloemen, en in de staat enkele bevallige huisjes, één springt er bovenuit, een aparte bouwstijl, en het opschrift boven de deur met prachtig glasraam, ‘tis klein maar het is het mijn.

We zijn de Poperbosstraat doorgestapt, die een ganse geschiedenis verbergt. We komen langs de achterkant van het station, een dubbeldekstrein rijdt het station binnen. We gaan ook kennismaken met enkele buurtwegen, een soort natuurlijke verbindingsweggetjes tussen enkele buurten, en soms heel mooi en interessante natuurpunten. Buurtweg 73 brengt ons langs de rand van Torhoout terug naar de bewoonde wereld. Langs de ene zijde de huizen en langs de andere zijde het ongerepte weidelandschap. Terug de bewoonde wereld in, terug enkele voortuintjes, met nog enkele bloeiende herfstconiferen. Komen door het park, ook hier een fantastisch mooie wandelgelegenheid, dan naar de markt toe, om dan richting ‘s Gravenwinkeltje te stappen, vroeger een knus museumpje maar thans uitgebouwd tot een zakenkantoor. Zo bereiken we dan rap het eindpunt van deze zeer genietbare natuurwandeling, en als beloning krijgen we nog een gratis pannenkoek aangeboden.

Te titel van inlichting de pannenkoekenbakker mag blijven ze waren lekker, dank u wel.

Parkoermeester, organisatie en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie gewaardeerde inzet, en geven graag afspraak bij een volgende wandelgelegenheid.