Prachtige natuur en wondermooi bloemenboeket in Petegem-aan-de-leie

Gepost door: Kastaar |Wandelclub Natuurvrienden Deinze vzw

07-06-2014 Petegem-aan-de-leie

Voor deze wandeling van de jubileumtocht ten voordele van huize Kattebeek stond een goed doel op het progamma. Huize kattebeek is een gezinsvervangend tehuis, en ter ondersteuning gaf wandelclub ‘Natuurvrienden Deinze’ een wandeltocht, en daarna tal van feestelijkheden. Na de wandeling kon je genieten van warme beenhesp mits betaling natuurlijk, en een plaatselijke dj. zorgde voor de muzikale begeleiding. Tijdens de dag werden heel wat kunstwerkjes verkocht, en was er een geschenkenbeurs georganiseerd met werken door de bewoners gemaakt. Er werd hier en daar onder de wandelaars geregeld een geschenk uitgeloot. Met een bewolkte, maar twijfelachtige hemel zijn wij van start, maar het duurt niet lang, want de zon die komt door de wolken en het wordt zelfs behoorlijk warm, nu het is zomer ergens voor.

Een behoorlijke doortocht, in groene zones en verzorgde wijken laten ons prachtige voortuinen ontdekken, machtig mooi. Maar het mooiste moet nog komen, en dat is het bos, in die vrije ongerepte natuur. Natuurvrienden Deinze is een club die zijn naam alle eer aandoet. Steeds bij iedere wandeling hebben zij een stuk natuur in hun parkoers gebracht. Gelijk nu ook, een gans stuk wijk maar niet zomaar een wijk. Vele groenplaatsen, prachtige stoere dreven en wondermooie en zeer goed onderhouden voortuintjes, een echt genoegen om er door te wandelen machtig mooi en aangenaam vertoeven.

Maar nu stappen wij naar het groene stuk van de wandeling en zijn welgekomen in het staatsbos van Deinze of Goed te Parijs, die tweede naam laat ons de wenkbrauwen even fronsen, Goed te Parijs waar komt die naam ergens vandaan?, vreemde naam? , nee hoor, het verwijst naar de naam van één van de hoeves op het domein. Ook over de Gampelaerehoeve kunnen wij een leuke anekdote vertellen. In 1430was zij eigendom van Joos Vydt en Elisabeth Borluut. Voor hen schilderden de gebroeders Van Eyck “ Het lam Gods”.Het stadsbos is gegroeid rond de Astenedreef een prachtige oude lindendreef die de Gampelaerehoeve verbindt met het vakantiecentrum De Ceder. Hier zijn de eerste bomen aangeplant. Later volgde een tweede boskern bij het nieuwgoed te Parijs. Neem een tijd om het prachtige veelkleurig bloementapijt te bewonderen. De vroegere graslanden worden natuurgericht beheerd. Grotere grazers helpen het agentschap voor Natuur en bos bij het beheer van dit domein. Door hun grasgedrag zorgen deze dieren voor variatie in de begrazing. Plaatsen waar de dieren vaak grazen, houden zij open, op andere plaatsen met minder intensieve begrazing ontstaan ruigten, struwelen of bosjes. Via hun mest of hun pels zorgen zij tevens voor de verspreiding van de zaden. Alle door het ANB uitgezette runderrassen, paardachtigen of schapen zijn gewendom in het wild voedsel te zoeken. Met een in de zomer opgebouwde vetlaag en hun dikke wintervacht kunnen zij probleemloos de winter doorkomen. Hoewel zij een minimum aan verzorging vragen wordt hun conditie toch nauw opgevolgd door een dierenarts.

Wij wandelen verder in een rustige omgeving van prachtige dreven, stukken bos, de natuur in zijn volle pracht. Een mooi initiatief is het plaatsen van zitbanken en picknick tafels, ten dienste van wandelaars en fietsers die hier in deze omgeving zeker aan hun trekken komen. Ook de grasbermen bieden zeer mooie bloemenboeketten. Na wat slenteren door dat rustig natuurlijk gebied komen wij in Astene, waar wij juist over de spoorweg in centrum Ten Hove waar wij van onze rustpost genieten. Nadien flirten wij een stukje met de spoorweg, om wat later af te slaan terug de natuur in. Op een veld zijn boer en boerin nieuwe aardappelen aan het rooien. Het is er zo rustig dat zelfs in de graskant een poes de natuur in al zijn pracht zit te bewonderen. En zo gaan wij naar het einde van deze prachtige en afwisselende natuurwandeling en keren voldaan en tevreden huiswaarts.

Parkoermeester van harte proficiat en van harte dank voor je inzet om zoveel unieke en prachtige biotopen samen te brengen in één parkoers.

Ook de organisatie oogde zeer goed, en jullie konden rekenen op een schare gastvrije medewerkers, ook voor hen van harte proficiat en van harte dank voor de inzet.

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.