Prachtige natuur in groen Oostkamp

Gepost door: Kastaar |Vredeseilanden

Met een aangenaam zomerzonnetje, om en bij de 20° , een licht briesje, en meer moet dat niet zijn om van een aangenaam wandelweer te spreken, wij kiezen voor het 12 km parkoers, dat ons door een groene oase zal brengen in en rond Oostkamp

Goed via de achterkant van de school en het industriepark, het nieuwe dienstencentrum de Siemenslaan en via het rondpunt zijn wij onder de brug van de autostrade richting Nieuwenhove op. Meteen een prachtige dreef en enkele genietbare zichtjes waaronder de oude hoeve. Via de hertendreef, de eerste in een hele reeks genieten wij van die heerlijke natuur. Wat later zijn wij rechts af richting kasteel de Herten of ook nog het Erkegem kasteel genoemd. De lus rond het kasteel is machtig mooi in het groene kader hier krijgen wij een machtig mooi zicht op het kasteel.

Op het einde van de 19de eeuw werden zowat alle Oostkampse kastelen herbouwd of verbouwd, dit kasteel werd in 1907 nagenoeg volledig herbouwd. Het bezit ook een prachtige tuin met vijver en een boothuis, en verschillende vreemdsoortige bomen.

Eventjes scherp naar links bij het uitkomen van het domein, om na een klimmetje over de drukke E40 te stappen. Maar eventjes en wij zijn terug het bos in, ook hier beminnelijke landschappen. Op bepaald ogenblik stappen wij voorbij een soort ruïne  die ons laat denken aan een tribune, en zo ver ernaast zijn wij niet, want hier lag ooit een hippodroom.

In een open plek krijgen wij een ver zicht op het kasteel Gruuthuyse.

Eens het bos uit komen wij langs de lange kasteelmuur richting Moerbrugge opgestapt<. Op onze weg ook nog het station van Oostkamp dat binnenkort tot het verleden zal behoren want het wordt afgebroken m plaats te maken voor het moderne geweld van de T.G.V.

Eventjes ondergronds en in de St. Pieterschool daterend uit 1885 genieten wij van onze aangeboden rustpost

Voor het monument nooit meer oorlog komen wij in de vallei van de Zuidleie terecht. In de periode 1987-1990 is het kanaal ter hoogte van Moerbrugge verbreed en  een beweegbare brug gebouwd. Met de vrijgekomen baggerspecie werden de 10 ha lager gelegen valleigronden aan de monding van de rivierbeek gedeeltelijk opgehoogd. In 2000-2003 werd het gebied aantrekkelijk aangelegd voor wandelaars. Het is er apart wandelen over die houten bruggetjes boven de moerassen en tussen de wuivende rietkragen. Het geeft een zalig en rustig gevoel te vertoeven in dit natuurjuweel.

Wij stappen ook langs de oude meander van de rivierbeek die in 1970 is gekanaliseerd. Verschillende natuurfenomenen deden een uniek natuur biotoop ontstaan. De periodiek roestbruine kleur van het water wijst op de aanvoer van ijzerrijk grondwater.

Een ander fenomeen zijn de speciale gronden die niet bemest en licht begrazen worden, zeg maar ruige graslanden. Die hebben een hoge ecologische waarde en zijn meestal aangeduid met de naam Wastine verwijzend naar woestenij of woeste grond. Sinds 1973 wordt het perceel begraasd door Galloway runderen.

Even het domein uit om op de spoorwegbrug nog een glimp op te vangen van het station. Gedaan met natuur en dreven vergeet het maarwant wij mogen nog de Valkaart door waar sportievelingen en cultuurliefhebbers hun gading kunnen vinden, en nadien nog wat kunnen napraten in het gezellig cafetaria van het bloemenhuisje.

Tot begin jaren 1970 was het park met bijhoren landhuis “ Le Chenoy “ in het bezit van de familie Kervijn de Merendree “. Het huis is verbouwd tot een soort dienstenhuis en de naam is gewijzigd en heet nu Valkennest.. De stallingen en koetshuis werden eveneens omgebouwd en vormen onderdak voor De Schakel. Voor het valkennest weerhoudt een zeer oude merkwaardige boom onze aandacht.

Verder een doortocht door het door de gemeente aangekocht beukenpark. Voordien was het§ één van de vele kasteelparken van de gemeente. Onder de naam Les Aubépines was het domein in het bezit van de adellijke families Beaucourt, Van Zuylen de Nyevelt en Clement. In 1984 werd het verbouwde koetshuis ingehuldigd als gemeentelijke openbare bibliotheek. En zo komen wij naar het einde toe van een uniek mooie natuurwandeling, vervolgens konden wij onze geschiedkundige bagage nog wat aanvullen dank zij de borden onderweg, een meerwaarde voor de wandeling.

Aan de parkoermeester van harte proficiat en van harte  dank voor zijn inzet dat was echte klasse. Ook dezelfde eerbetuigingen aan de organisatie die voortreffelijk werk leverde en ook alle medewerkers voor hun gastvrije inzet. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.

 

Foto's : http://www.4op1rij.be/PicAlbums_show.php?Paid=40