Rap door de bocht op oliebollentocht.

Gepost door: Kastaar |De Margriete Stappers VZW

Lichtervelde  13-02-2016

Het is zowat een traditie, jaarlijks organiseren ‘De Margriete Stappers’ hun oliebollentocht. We zijn er te gast in het O.C. De Schouw. Het weer is zwaar bewolkt, en de voorspellingen waren niet zo bijster goed, een 4° op de thermometer en heel veel regen. De voormiddag bleef het droog, maar in de namiddag regende het bij momenten goede door. De parkings stonden overvol en voor een plaatsje was het behoorlijk zoeken, maar ja wat wil als ze met zo velen op dezelfde plaats willen zijn, want wanneer men de inschrijvingen afsloot stond de teller op meer dan 2100 deelnemers. Wauw op de hoek van de parking een immense trekker, een om eens mee naar de wandeling te komen, dag moeder.

We zijn te velde en stappen het 5 km parkoers op. Dat Lichtervelde heel wat belangrijke figuren heeft gebracht is een feit. Pas enkele honderden meter weg op het kruispunt waar vroeger de accordeon fabriek was gevestigd staat het standbeeld van tamboer. In die tijd waren de kranten nog niet zo populair. Maar daar maakten de troubadoers handig gebruik van, terwijl ze tussen in hun marktwaar aan de man brachten. Wanneer er zich een bijzondere gebeurtenis had voorgedaan, zetten ze dat bericht op accordeon muziek en verkochten gretig hun zelf gemaakte tekst. Goed, we naderen het marktplein dat jaren geleden een echte metamorfose heeft ondergaan. Op de markt vinden we nog een standbeeld, maar de betekenis blijven we schuldig. Een klein straatje brengt ons langs het kerkhof naar de buitenrand van de gemeente. Hier gaan de grote afstanden rechts af, het open landschap in, terwijl we linksaf een wijk binnenstappen, trouwens het zal niet de enige zijn. Hier vinden we een grote vrachtwagen beschilderd met tal van soorten nootjes, jawadde neutjes voor choco. In de verschillende wijken vinden we heel wat diverse bouwstijlen, van het normaal klassieke tot het moderne en zelfs wat prefabbouw, keurig bij elkaar gezet soort per soort. Hier en daar een speelpleintje, een verbindingsweggetje met heel wat groenbeplanting, en soms een heus grasveld. Het is een interessante en genietbare doortocht. Eens in de omgeving van het rustoord krijgen we wat grote borden te aanschouwen die hulde brengen aan enkele beroemde sportmensen die Lichtervelde op de kaart zetten. We hebben Gilbert Desmet, die op Lichterveldse wegen menig wielerduel uitvocht met Rik Van Looy, Fred De bruyne, Andre’ Vlayen en Andre Darrigade. Dan hadden we nog Ritten Van Lerberge, een zeer goede coureur maar een leutemaker. Hij is eens in Amerika gaan koersen en daar won hij alle koersen, heeft nog de ronde van Vlaanderen gewonnen met 14 minuten voorsprong.

Intussen zijn we dicht bij de aankomst en de beloning is dichtbij, vanuit de aangezette tent komt de heerlijke geur ons tegemoet en daar is het oliebollen bakken. Wij haasten ons binnen om er lekker van te kunnen smullen, een oude kermislekkernij, maar die de dag van vandaag nog steeds succesvol is. Ooit gebruikt als voedselvoorraad om de winter door te brengen, die werden op een welbepaalde wijze bewaard, ze waren voedzaam want ze bevatten veel vet. Nu waar hun oorsprong vandaan komt, en waarom laten we links liggen, ze waren zeer lekker!

Langs deze weg danken we Margriete Stappers voor hun heerlijke traktatie. Maar we zijn zedelijk verplicht een warme hulde en een welgemeend proficiat te brengen aan de oliebakkers, want die kennen hun vak. Na wat nagenieten van deze heerlijkheid keren we huiswaarts, met de verzekering volgend jaar zijn we terug, niet alleen op die verzorgde organisatie, maar ook wel voor die heerlijke oliebollen.