Romantisch wandelen rond Baliebrugge

Gepost door: Kastaar |Godelievestappers Ruddervoorde

Ruddervoorde – Baliebrugge  14-02-2016

Wat zeg je? Was dat een wandeling voor verliefden misschien? Wel nee hoor het was Valentijnsdag, och ja zeg dat dan hé. Het was wel duidelijk na afloop kreeg iedereen een mooi bloemetje mee.
Langs deze weg van harte dank voor het aandenken.

Het weer was op de frisse kant, een 3 tal graden op de thermometer windstil en mistig, gelukkige beter dan de voorspellingen. De koude die was niet zo erg, want dat was een reden om elkaar eens flink dicht te pakken en elkaar wat op te warmen, zal het gaan ja.

We zijn de weg op voor het 5km parkoers, en komen al rap in het open landschap, weliswaar gehuld in een grijs mistdeken in de verte maar het is droog en dat is ook al wat.

We zijn gestart op de Baliebrugge, een gehucht van deelgemeente Oostkamp. Het bestaat uit een kleine verkaveling rond het centrum, maar daarnaast een lintbebouwing langs de invalswegen. Het heeft zijn eigen cultureel centrum, bibliotheek en een school. Is een parochie op zich en een kerk genoemd naar de heilige Godelieve. Ook ieder jaar is er een superprestige wedstrijd op de Baliebrugge. En wie van een lekker hapje houd hebben ze de Baliebrugse langen, een heerlijke soort worst, en het is nog waar ook, dus liefhebbers van ‘ne langen’ afspraak in Baliebrugge.

Ja, misschien nog een eigenaardigheid, de voormalige noodkerk is heden feestzaal. Het duurt niet lang of we komen in het vrijgeweed terecht. In het zuiden werd het gehucht Baliebrugge in 1935 een zelfstandige parochie. Rond het vrijgeweed waren steeds discussies omtrent het eigendomsrecht en pas in 1942 werden de gronden van het Vrijgeweed definitief aan de Belgische staat toegekend en konden ze verder drooggelegd en verkaveld worden. In de jaren 50 werd in de jonge parochie van Baliebrugge een kerk opgetrokken. Terwijl we rustig door op de tarmacjes wandelen, krijgen we nog enkele genietbare beelden van het dorp en de aanliggende landschappen. We ontdekken een mooie eigenaardig ontworpen brievenbus boven een zogezegd, is hier soms de ringbeek bedoeld. Wat verder ligt het provinciaal gecontroleerd overstromingsbeekje. De ringbeek kan hier gecontroleerd buiten haar oevers treden. Een debietbegrenzer houdt bij hogere waterstand in de beek op en stroomt via een verlaagde instroom naar een lager bekken dat het water binnenhoud en voor tijdelijke berging zorgt. Er is ook een mooi platform ingericht zodat men het gebied optimaal kan overzien. Het is ook een ideale ruimte voor plant en dier. Verscheiden soorten kunnen hier gespot worden. En zo wandelen we stilaan rustig naar onze rustpost toe gevestigd in een bloemenserre. Van daar maken we een bocht achter het dorp om uiteindelijk de oude kerke te bereiken. Al bij al een genietbare natuurwandeling in zeg maar het open veld. We hebben heel wat gezonde lucht opgesnoven, goed voor ons piepkast, en dat in een ordentelijk en goed georganiseerde organisatie.

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.