Rust en groen is het bij ‘vredeseilanden Oostkamp’ om te doen.

Gepost door: Kastaar |VZW Vredeseilanden

Oostkamp 06-09-2014

We zijn te gast bij vredeseilanden Oostkamp voor hun weer naar school tocht. Ja, een uitmuntende gelegenheid om het stappen naar school te oefenen, opa je bent niet meer van deze tijd, ofwel worden we gebracht met de auto, ofwel er zijn er nog sportief en die komen met de fiets, prima doe zo voort.

Vanuit St. Pieter in de schooldreef starten verschillende parkoers en wij kiezen voor het 6 km parkoers, het weer is er zwaarbewolkt, licht drukkend en windstil, maar het zal de ganse dag droog blijven en in de namiddag zelfs zeer mooie en aangenaam wandelweer worden.

Ja, dat Oostkamp veel kasteeldomeinen, en dreven heeft is bekend, zouden we vandaag een vernieuwd parkoers krijgen, en ja er zaten heerlijk nieuwe stukken bij, komaan we zijn vertrokken. Wij starten richting Beukenpark, wandelen er een heel klein stukje door, en men is er blijkbaar de grasmat een keurige opknapbeurt te geven. Geen probleem voor ons, maar voor voordat wij het park rechts verlaten, krijgt een grote boom onze aandacht. Op zijn dikke stam vinden we zeer veel paddenstoelen machtig mooi, maar voor de boom niet zo prettig want meestal groeien die op dood hout, maar het is machtig mooi. Zijn ze eetbaar? Oei een probleem. Een humoristische en doodsimpele waarheid is, men eet ervan en de dag nadien kan je het vertellen dan was het een goede, Just hé u moet zeggen als ik ga liegen. Maar de allerbeste zekerheid is er een deskundige bijhalen, want als je er niets van kent, blijf er a.u.b. van af, en koop je een exemplaar in de groentewinkel en je bent safe, want eenmaal op dit gebied is een spijtige vergissing een fataal gevolg, en zal men zeggen het is spijtig maar het was een goed mens, nee daar koop je geen eieren mee, verstaan jawel.

We verlaten hert park en stappen een wijk binnen, destijds gebouwd door huisvestingsmaatschappij Interbrugse die hier op 20 april 1990 zijn honderdste woning bouwde. We komen naar de achterzij de van het industrieterrein, langs het gebied van de vroegere Coca – Cola vestiging. De open grasvlakte wordt er begraasd door schaapjes.

Achter die begrazing schuilt een groots beheersplan, het is niet zo schaapjes erop en het gras blijft kort, nee men gaat als volgt tewerk. Een groot aantal schaapjes blijft gedurende een korte tijd op een afgebakend stuk van het park, waardoor ze het intensief begrazen. Omdat de schaapjes niet de hele tijd op het volledige verblijven, krijgen bloemen en planten de kans om zich optimaal te ontwikkelen. De rest van het park is ondertussen vrij toegankelijk voor recreanten. Bij deze beheersvormen worden minder machines ingezet. Insecten en kleine dieren vinden hierdoor veel voeding en huisvesting. Al de schaapjes zijn authentieke Belgische rassen. Op die manier helpt dit project bij de bescherming zijn authentieke rassen.

We bevinden ons op de vroegere Coca-Cola site, hier werden enkele kunstwerken met behulp van Cola kratten ware kunstwerken gemaakt als eerbetoon aan de firma.

Wat later komen we haaks op de drukke Siemenslaan, ongezien oversteken garandeert een verblijf in St. Jan in Brugge, als het maar niet te laat is.

Hier het prachtige doorzicht vanwege de organisator op gebied van veiligheid, hij stuurt ons een vijftigtal meter links op om dan het zebrapad te kunnen gebruiken en veilig over te steken, u moet er maar aan denken hé, dat is veilig wandelen. Passeren aan de overzijde de vroegere coca-cola administratie, die er een echte natuurvolle metamorfose heeft ondergaan, bekijk maar even de mooie schilderijen aan de voorgevel, dat is toch mooi, het gebouw heeft nu verschillende functies allemaal ten dienste van de bevolking. Eventjes de snelweg onder en via de legendaledreef richting Nieuwenhove, een fantastische dreef, rustig en o zo mooi, wat later rechts af en hier begint dan een labyrint van heerlijk smalle wandelstraatjes, hier en daar wat rustbanken echt plekjes om van te genieten en tot rust te komen, dat in dat groene kader en vele talrijke bloemen geeft een paradijselijk gevoel. Na deze zwerftocht vinden we in cultuurcentrum Nieuwvliet onze rustpost.

Na de rust nog wat paadjes en bij het uitkomen dwarsen we de grote baan, om later wat links een kasteeldreef in te stappen, een heel prachtig rustig moment. Even later rechts af richting een rode hoeve, heel waarschijnlijk een hoeve toebehorend aan het kasteel. Ook de omgeving biedt ons een waaier aan mooie landschapszichten. Verder wacht ons nog een zwerftocht langs velden en weiden, en hebt u het opgemerkt verscheidene zijn al geoogst, jen de bladeren zijn al aan het verkleuren, maar het duurt nog een eindje eer het Nieuwjaar is. Intussen stappen we binnen van een zeer genietbare natuurwandeling

Parkoermeester van harte proficiat en van harte dank voor je inzet. Ook de organisatie was verzorgd en we maken graag afspraak voor een volgende wandeling.