Rust,kunst en techniek rond Lange Nelle

Gepost door: Kastaar |Stormvogels Oostende

Het weer is iets frisjes, een schuchter zonnetje en een licht briesje dat zijn de weersomstandigheden voor de 16de Lange Nelletocht. Later op de dag zal het dan nog heerlijk wandelweer worden en wij kiezen voor het 12 km parkoers.

Als wij zaal Sluisvliet verlaten mogen wij meteen een flink stukje langs de spuikom, het is een behoorlijk grote plas met een gans stuk geschiedenis aan verbonden. Aanvankelijk ontworpen zoals zijn naam zegt als spuikom om het slib uit de Oostende haven te laten wegspoelen, men zou bij laag water het bassin openzetten en door behulp van de sterke stroming zou de haven schoon spoelen, doch zover is het eigenlijk nooit gekomen want bij de eerste proeven bleek dat men schade berokkende aan de kademuren, de fundering dreigde weg te spoelen en het project werd afgelast. Tijdens de tweede wereldoorlog vonden de Duitsers er niets beter op dan om de plas te gebruiken als landingsplaats voor watervliegtuigen. Maar thans is het uitgegroeid tot een volwaardig recreatiedomein voor watersporters en ook vissers en allerlei vrijetijdsrecreanten. Ook werd een gedeelte vrij gehouden voor de oesterkweek.

Als wij aan het einde komen gaan wij links af richting Bredene en komen in de polderstraat terecht, en aan de grond te zien zijn wij echt in een stukje polder want de vette aardkluiten zijn hier getuigen van.Zo vervolgen wij onze weg, komen ook afwisselend door enkele wijken en stijlvol aangelegde wandelparkjes zoal het Vicogne park en het Ramakers park, en zo naderen wij onze rustpost in de plaatselijke kleuterschool de zandlopertjes.

Na de rust zetten wij onze tocht verder richting Bredene, en even voor de agglomeratie stappen wij links op richting duinen. Het wordt een heerlijke tocht op de duinenrug door het mulle zand heerlijk bergop bergaf. Deze locatie geeft ons een prachtig beeld van het hinterland en de stad Oostende en anderzijds een blik op de zee. In de verte vangen wij een blik op van de boot die de 30 km lange kabel aan het leggen is naar de windmolens op de Thortonbank. De kabel die ervoor moet zorgen dat de opgewekte energie naar het vasteland moet brengen. Een huzarenstuk op technisch gebied een moment om bij stil te worden, stel je voor als alle 54 windmolens zijn geplaatst zij voor 600000 mensen elektriciteit kunnen bezorgen.

Anderzijds vonden wij nog enkele kunstwerken in het teken Beaufort langs de kustlijn. De eerste was de openspetterende waterdruppel en ook de drie containers.

Stilaan naderen wij de haven, passeren enkele oude droogdokken en de gebouwen van C-power. Aan een grote muur een reuze groot informatie bord met gedetailleerde uitleg. Aan de muur hangt een stukje dergelijke kabel, ja wadde met een woordje uitleg, de kabel weegt eventjes 81 kg per lopende meter, heeft een diameter van 22cm en is met zijn 38,7 km goed voor een gewicht van 3300 ton. Hoe hebben zij die gemaakt en op dat bootje gekregen dag moeder.

Intussen vaart de Neptunus de haven binnen, dit is een drijvende werfkraan, en op de kade en verschillende pontons liggen enkele indrukwekkende onderdelen van de nog te monteren windmolens.

Verder komen wij door de hallen van de oude vismijn, opgesmukt met grote foto’s van vroegere vissers uit vroegere tijden. Ook komen wij langs de vernieuwde visveiling en enkele viswinkeltjes langs de kade. Wij maken van de gelegenheid gebruik om een visje en wat verse garnalen mee te brengen naar huis, en daarvoor alleen zou je in deze kotee gaan wandelen.

Aan de organisatie en alle medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet op deze afwisselende en verzorgde wandeldag. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.