Rustig bekoorlijke natuurwandeling maar koud hé

Gepost door: Kastaar |VZW Vredeseilanden

19/03/2016 Moerbrugge

Ja, we zijn te gast op Moerbrugge- Oostkamp bij wandelclub VZW Vredeseilanden voor een tocht door het Beverhoutsveld. Een gebied dat omsloten word door de gemeenten Beernem, Oostkamp en Assebroek. Het mooie weer van de voorbije dagen is zoek, en een grauwe hemel bied zich aan, het zal de ganse dag droog blijven en dat is ook al wat. Maar een nijdig snijdend oostenwindje is bepaald geen geschenkje, en als we de wind op het open veld instappen, voelen we het goed aan. Nu dat belet niet dat een zeer behoorlijk aantal deelnemers van de partij waren. Het knusse zaaltje van centrum Zuidleie, was de ganse dag behoorlijk gevuld.

Goed we kiezen voor het 6km parkoers, en via de Lettenbugstraat stappen we het landschap in. Een typisch oude witgekalkte hoeve, en wat paarden brengen ons weer in een idyllische sfeer, een beeld uit de oude doos, machtig mooi Wat hier in dit landschap ook opvalt, zijn de vele knotwilgen. Die hebben misschien wel een dubbele functie, namelijk beschermen tegen zon en hevige regen. Maar ze hebben ook een ecologische reden, ze regelen ook de waterhuisfunctie in drassige velden en weilanden. Trouwens een knotwilg die volop in blad staat, die kan 100 l water verdampen in ��n dag. Er is wel wat onderhoudswerk aan, maar je krijgt er wel iets voor terug.

Het dikke hout werd gebruikt voor het maken van klompen, soepele dunne twijgen bleken voorbehouden voor het mandenvlechten, en ze waren ook een belangrijk leverancier van brandhout. In de holle ruimten vond men een mollige mengeling, die dan goed was voor potgrond. Zij hebben ook enkele uitmuntende plaatsen voor de broedvogels en andere dieren. Op een oude stronk vinden we dan een grote oude zwam. Ook enkele bekoorlijke zichten op Moerbrugge. Groene akkers en lange dreven met hoge bomen. We komen na wat tijd haaks op het kanaal Gent Brugge terecht. Even over de brug een veelzeggend monument met als opschrift � Smeed oorlog om tot vrede �. Hier werd destijds hard gevochten. Bij de slag om Moerbrugge van,8 tot12 september 1944, sneuvelden hier 52 Canadese soldaten, 123 burgers, en meer dan 100 Duitse soldaten. We staan er even bij stil, om wat later onze rustpost te benutten in basisschool �De Vaart �.

Na de rust gaan we een ander natuurgebied bewandelen namelijk de vallei van de Zuidleie. We bevinden ons terug in een natuurgebied, het kanaallandschap tussen Brugge en Beernem is heel bijzonder. Het kanaal is uitgegraven in de vallei van de zuidleie, een historisch riviertje waarvan enkel nog een aantal oude armresten langs beide zijden van het kanaal. Het is tot stand gekomen met als gevolg veel schermutselingen met de gentaars, en de economische tegenslag zou het nog tot 1625 duren vooraleer het kanaal Brugge- Gent ( 42km ) afgeraakte. Niet te min is het ��n van de oudste kanalen van Wet- Europa, later werd het verschillende malen verbreed en aangepast aan de huidige scheepvaart. Wat verder een bunker ingericht als overwinteringplaats voor vleermuizen. Langs de kanaaloevers lagen in 1941 binnenvaartschepen die de Duitsers tot landingsvaartuigen hadden omgebouwd voor operatie Seel�we, de invasie van Engeland die nooit werd uitgevoerd. Deze bunkers waren schuilplaatsen voor werklui en bewakers tijdens luchtaanvallen. De bunkers hebben een muurdikte van 110 cm en een dak van 140 cm. Binnen staan drie geschrankte muren van 50 cm dik. Boven op de bunkers werd een camouflerende graszode aangelegd. De combinatie van een goede isolatie tegen temperatuurschommelingen samen met een hoge luchtdichtheid maakt de bunkers tot geschikte overwinteringplaats voor vleermuizen.

We passeren de Bornebeek, ontspringt in Beernem in het provinciaal domein Bulskampveld en mondt hier uit in het kanaal Gent-Brugge. Het is ��n van de minst verontreinigende beken van de streek. Ooit zwommen hier meervallen, ondermeer het wettelijk beschermde bermpje komt er nog voor. Er worden hier geen kranen ingezet om de beek te ruimen. De beek kan vrij kronkelen waardoor de beekbedding en beekoevers een natuurlijk karakter hebben, dit staat garant voor een hoge natuurwaarde. De valleigronden langs de beek hebben een natuurlijke kombergingsfunctie in periodes van veel neerslag. Terwijl we al heel wat gevonden hebben krijgen we er een verrassignetje bij, in de vorm van een roodbruin varkentje, och pardon varken. We vinden de eigenaar en vragen een woordje uitleg. Het is namelijk een Duroc varken, breed gebouwd, gemiddelde lengte en deels hangende oren. Zijn berucht voor hun agressief gedrag, maar worden gekweekt vanwege het malse sappig vlees. Het ras is van Amerikaanse herkomst, maar werd verder ontwikkeld in Engeland en heeft een roodbruine kleur. Zo zie je maar met wat aandacht kan je op een zogezegd eenvoudige wandeling zeer veel ontdekken, en dat is nog maar een vleugje van wat de streek te bieden heeft.

In ieder geval, we hebben er ten volle van genoten van deze zeer genietbare wandeling, een heerlijke belevenis. Parkoermeester van harte proficiat en van harte dank voor je gewaardeerde inzet. Ook, de organisatie zag er zeer verzorgd uit, het mocht gezien worden. Ook de inzet van de medewerkers verdient een zeer gewaardeerde belangstelling voor hun inzet. Gasten jullie hebben Uw uiterste best gedaan om ons een zeer genietbare wandeldag aan te bieden, en maken dan ook heel graag een afspraak naar een volgende wandelgelegenheid.