Rustig door het Vrijbos

Gepost door: Kastaar |Buskanters Houthulst

Het is prachtig pinksterweer, eindelijk eens de zon en meer dan 20 graden op de thermometer, wij zijn te gast bij boskanters Houthulst voor hun 5de muziektocht en kiezen voor het 6 km parkoers.

Onze inschrijfplichten vervullen wij in het mooie gezellige markthuis vlak in het centrum van het dorp. Het dorp heeft een woelige en trieste geschiedenis achter de rug, en als men de naam uitspreekt dan denkt men rap terug aan triestige dingen. Men had al geschiedenis geschreven met de verschillende roversbenden, waar de bende van Backelandt uit het vrijbos de driestigste was. De mensen waren straatarm en waren meteen leurders die bezems verkochten en dat was zo al een hele tijd. Toen kwam de tweede wereldoorlog en moest Houthulst volledig uit het puin herrijzen en er waren nauwelijks nog inwoners.. Eerst werden straten aangelegd, elektriciteit kwam er en er werd een school opgericht en zo kwam het nieuwe houthulst weer langzaam maar zeker op de kaart, en zo resulteerden de inspanningen van iedereen tot wat Houthulst thans als een leefbaar en genietbaar dorp maakt.

Wij komen langs de St. Jan Baptistkerk langs en achter de bocht verschijnt het stadhuis, dit zou nog één van de authentieke gebouwen zijn die niet werden vernield. Wij stappen richting dorp uit maar mogen haast onmiddellijk na een bocht rond de vijver richting Vrijbos toe. Wij vinden er midden het groen een bedevaartsoord namelijk de Lourdesgrot, deze grot werd opgericht in 1880, en er hangen enkele merkwaardige gedichten te lezen. Na een ogenblik van ingetogenheid zetten wij onze weg verder richting vrijbos, hier heerste destijds de beruchte roversbende van Backelandt, maar wees maar gerust er is geen ene meer overgebleven. Het is trouwens een prachtig natuurgebied met heerlijke wandeldreven, en ons gevederde vrienden begeleiden ons met hun heerlijk gezang. Ook de oplopende temperatuur laat heerlijke bosgeuren vrijkomen, het is echt heerlijk genieten.
Plots duikt voor ons de prikkeldraad op, dat is andere koek, het is de omheining van het beroemde ontmijningsdepot, hier zijn al zeer vele springtuigen vernietigd, kapitein Haddock uit de verhalen van kuifje zou zeggen “ Duizend bommen en granaten “  maar wees gerust er zijn er al veel meer onschadelijk gemaakt.

Maar wij zijn nog niet aan het eind van ons verrassingen, wij komen ook op de plaats waar destijds een lanceerbasis heeft gestaan voor de beruchte Duitse V1 raket. Het was een lanceerhelling van ongeveer 50m lang, en op het einde 5m hoog. Die helling ondersteunde de lanceerbuis, in die buis werd met een scheikundige reactie een 140 kg zware plunjer gejaagd. De motor van de raket draaide pas constant bij een snelheid van 400km per uur. Daardoor moest hij van een vaste helling gelanceerd te worden. Op eigen kracht versnelde hij dan tot 600 km per uur. Ieder van de zes lanceerplaatsen had een afweerplaat van 19 kubieke meter beton dat de enorme druk diende op te vangen. De af te leggen lanceerafstand 45 m, lanceertijd 1 seconde, gemiddelde luchtdruk 58 bar, snelheid op het einde van de lanceerhelling 111m per seconde seconde of 400 km per uur.

Zo zie je maar dat je bijna overal enkele merkwaardigheden kan ontdekken, in ieder geval wij hebben genoten van een goed georganiseerde, interessante en geschiedenisvolle wandeling.

Buskanters Houthulst , want dat is de naam van de organiserende wandelclub van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet.

 

Bekijk de foto's : http://www.4op1rij.be/PicAlbums_show.php?Paid=28