Rustig en natuurvol wandelen in Krombeke

Gepost door: Kastaar |Witsoone stappers Krombeke

Krombeke 21-07-2015

Wij zijn er te gast in een piepklein dorpje, dat het oudste dorpje van de fusie Poperinge is. Wij zijn bij Witsoonestappers Krombeke. De naam van de wandelclub is overschaduwd door een legende. In de bosrijke omgeving verdwaalde ooit een vreemdeling Cornelius Witsoone een jager of een ridder?.Drie dagen en drie nachten doolde hij in de bossen zon der de uitgang te vinden. Ten einde raad bad hij tot de heilige maagd Maria, een weinig tijd later hoorde hij de klok van Krombeke luiden, geraakte aan de rand van het bos en was gered Als dank besliste de kerk een eeuwig jaargetijde te houden, en enkele grote hompen brood aan de armen te schenken. Op de klok moest men 72 slagen laten horen, dat waren de uren die Witsoone in het bos verdwaald was. Dat is één punt van de geschiedenis, maar Krombeke moet vroeger toch welstellend geweest zijn. Als wij eens de straatnamen overlopen stellen wij vast dat er in de streek heel wat heerlijkheden waren, en er namen van zeer adellijke families in voorkwamen. Als wij echt de geschiedenis willen uitpluizen, dan zijn wij voor de avond niet thuis, dat is een kluif voor de echte geschiedenis freaks.

Het wordt een rondje Krombeke in een open en wijds landschap. Wij zitten een stukje van de IJzervallei, jaagpaden en autoluwe weggetjes ontsluiten het natte weidelandschap. Gastvrije en lieflijke dorpjes doen de tradities van de Westhoek terug opleven. Wij stappen via een tarmacje het landschap in, mooie zware gouden korenaren wuiven ons als welkomst tegemoet. In het koren aren vinden wij heel wat acrobaten namelijk huismussen die zich aan die wuivende aren vastklampen en er rustig een graantje pikken. Hier vinden wij op de velden niet veel groenten maar wel veel graangewassen en vooral tarwe. Wij vinden ook enkele velden die al geoogst zijn. De bosrijke omgeving is een ideale wandel – of fietsgelegenheid, en de grotere aftanden trokken dan ook de bossen in voor een heerlijke natuurwandeling, machtig heerlijk wandelen en in alle rust. Het is echt een streek om van te houden, vooral enkele mooi landschappen zijn in de aanbieding. In die kleine dorpjes vind je van die kleine restaurantjes waar je heerlijk kan eten, en ja zelfs een streekspecialiteit ontdekken. En de mensen zijn er vriendelijk en gastvrij. Ook veel fraaie landschappen blijven de mensen boeien in dat vlakke land, wie weet heeft Jacques Brel zijn inspiratie gevonden in dat uitgestrekte vlakke land. De grasbermen bieden een uitgebreide waaier aan bloeiende bloemen. Enkele graanlanden zijn al geoogst, maar er staat er nog wat hoor. In de weide vinden wij een zeer merkwaardige natuurbiotoop, een moerasje midden in de weide mooie lisdodden een uniek zichtje. En dan heb je nog die rust, in die open vlakte, een ideale plaats om te onthaasten en te genieten los van die jagende drukte van het dagdagelijkse leven, geeft een heerlijk gevoel. Stilaan komen wij naar het einde van onze wandeling toe. Wij zijn voldaan, wij hebben de rust, de schoonheid en de liefde voor de natuur teruggevonden. En met een lokaal lekker ambachtelijk biertje sluiten wij onze geslaagde dag af.

Witsoone stappers, aan iedereen van harte proficiat en van harte dank voor jullie zeer gewaardeerde inzet het was een zeer verzorgde wandeldag. Wij zijn van jullie streek komen houden en maken graag afspraak voor een volgende wandelgelegenheid, hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende keer.