Rustig golvende natuur rond Kruishoutem

Gepost door: Kastaar |VZW Wandelclub Natuurvrienden Deinze

Kruishoutem 15-03-2014

Een licht windje, zwaar bewolkt, om en bij de 8°, het bleef de ganse dag door en het werd aangenaam wandelweer, en wij kiezen voor het 10 km parkoers.

Ja, wie meteen Kruishoutem uitspreekt denkt onmiddellijk aan eieren, en eierfeesten, een unicum waar de ganse gemeente trots op is, en mag zijn. Hoe is dat gekomen, wel de gemeente had eerst en vooral een agrarisch karakter. Er was veel interesse van familiebedrijven voor pluimvee. Automatisch zorgden de vele leghennen voor een massa eieren, en zo kwam de markt tot stand. De plaatselijke landbouwer kreeg zijn producten onmiddellijk aan de markt kwijt op plaatselijke markt. En zo groeide de populatie aan, en op bepaald ogenblik werkt de markt van kruishoutem zich op als de grootste eiermarkt van west-Europa. Maar het marktbeeld veranderd en de simpele boerenactiviteit werd in andere vormen geleid. Maar het is niet verloren, heden ten dage speelt kruishoutem nog steeds een internationale rol in het dagelijkse eiergebeuren.

Nu wij zijn gekomen om nog iets te beleven in die rustige natuurrijke streek. Wij wandelen het dorp uit, de Beverhoekstraat brengt ons automatisch naar de beverhoek, het gaat langzaam maar toch behoorlijk bergop. Maar eens boven ontrolt het landschap zich voor onze ogen. Dat de Vlaamse Toeristenbond een mooi oog had op deze streek bewijst het geschenk van de uitkijktoren die zij ten geschenke aanboden. Deze schenking diende een aanpassing op het overheerlijke zicht van de streek, een opzet waarin zij werkelijk met onderscheiding zijn geslaagd. Boven op de top bekoort ons het prachtig stijlvol kapelletje. Wij dwarsen de grote baan en stappen een veldweg op die ons in dalende lijn en kronkelende landschap brengt. De ontluikende lente met hier en daar wat bloeiende koolzaadvelden, brengt niet alleen een gouden pracht, ook een hemelse stilte. Hier kan je echt onthaasten, haast een onmisbare gezondheidskuur tegen het jachtige leven. Voor die levende actieve bruisende jeugd, misschien een stukje Latijn, maar voor senioren een heerlijke weldaad.

Na een lange genietbare zwerftocht door de streek brengt ons een smal weggetje, zeg maar een kerkwegel naar een bekoorlijk lief gezellig dorpje. Het kerkje, het centrum, heel mooi in zijn eenvoud en kleinschaligheid. Maar eenmaal in het jaar bruisend van leven, dank zij zijn kuitenbijter ‘Nokere berg’. Dat hij geen kluitje van een cent is, bewijst de erelijst van deze wielerwedstrijd, het zijn allemaal topfiguren uit de rennerswereld. Het is een hemelse ervaring naar dit dorpje toe te stappen. Vanuit het niets komt als het ware het scherpe kerktorentje uit de grond, om wat later een uniek mooi fascinerend beeld te vormen, machtig mooi.

Onze rustpost benutten wij in het cultureel centrumpje in de schaduw van de kerktoren. Bij het aanvatten van het laatste gedeelte kunnen wij ons een beeld inschatten van die duivelse Nokere berg, geplaveid met oererechte bonkige kasseien, dag moeder.

Wij stappen in dalende lijn naar het Kordaalbos toe, zowat een 5 ha groot, en ongetwijfeld een bodemkundig pareltje met een schat aan planten en dieren. De sterk meanderende kordaalbeek, die 1km ten oosten ontspringt, doorkruist het bos van oost naar west. Het is een hakhoutbos van zwarte elzen en es. Tijdens de lente treffen wij in het diepe dal, kleurrijke vochtminnende plantensoorten aan. Ook een vogelparadijs voor de sperwer, de blauwe kiekendief, de koperwiek en zelfs de kramsvogel. In de knotwilgen aan de rand komen elk jaar een paar steenuilen broeden, ook de grote specht is er een waargenomen gast.

Wij genieten nadien nog van enkele heerlijk kronkelende wegen die ons uiteindelijk naar het eindpunt van onze heerlijke wandeling brengen.

Door dat harde wandellabeur, hebben wij reuze honger gekregen en kijken reikhalzend uit naar onze twee gratis roereieren, pas op hé zal het gaan ja. Maar de roereieren smaakten heerlijk, en met een plaatselijk biertje, werd deze prachtig afwisselende en gezellige wandeldag afgesloten.

Wandelclub natuurvrienden Deinze van harte dank voor deze aanbieding. Ook van harte proficiat en van harte dank aan de parkoermeester voor de inzet. Ook eenzelfde eerbetoon aan de organisatie, van een zeer verzorgde uitgave, en in één adem erbij de talrijke medewerkers. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.  yes