Rustig groene wandeling door Assebroekse natuur

Gepost door: Kastaar |Brughse Globetrotters VZW

Brugge 5/6/2016

Het weer is behoorlijk, en later op de dag wordt het heerlijk wandelweer, spijtig dat de zon ontbrak om de kleuren van het zomergoed nog wat meer op te smukken. Het aantal deelnemers was met 894 deelnemers behoorlijk, en onder dit aantal 32 van 4op1rij zedelgem. We vertrekken vanuit het Sint-Andreaslyceum voor het6 km parkoers.

Onmiddellijk na de start, krijgen we een soort dreefje die ons voor het inter-club zwembad zal brengen. Bij het links afslaan zijn we het domein Veltem ingestapt, die ons een prachtig beeld weergeeft, van het leven in het bos, en een informatiebord laat ons kennis maken met wat er zoal reilt en zeilt in al dat groen. Buiten de levende bomen en planten vinden we een belangrijk deel dood oud, dat een zeer belangrijke rol speelt voor de ontwikkeling.

Dode bomen zitten vol leven, er groeien paddenstoelen op, insecten en allerlei krabbeldiertjes graven er gangen in en vinden voedsel, om daarna zelf opgegeten te worden. In de holle bomen leven spechten, mezen en vleermuizen. Onder de omgevallen boomstammen. Een bos met veel dood hout kent een grotere rijkdom dan een schoon bos. Dood hout is ook een schakel in de kringloop van voedingsstoffen. Wanneer hout vergaan is tot humus dient het als voedingsbodem voor een jongere generatie bomen.

Het is er heerlijk wandelen over het bruggetje van een klein beekje, dat zomerse groen die rust die nu en dan eens onderbroken wordt door onze gevederde vrienden de vogels, ook een eekhoorn is er op de wandel op zoek naar een nootje. Wat later bevinden we ons op een stukje prikkelpad, een uitgetekend wandelpad met heel wat uitlegbordjes en gedichtjes, we pikken er ��n uit namelijk die van de knuffelboom.

Bomen kunnen niet spreken, dus zal ik voor hen preken. Kom ze eens goed vastpakken in plaats van hun hout te kappen. Dank je wel trotse boom, door jou is de lucht schoon. Eventjes het bos uit, waar we in de steinerschool onze rustpost benutten. Na de rust worden we het natuurgebied van de gemene weiden ingestuurd. Een rustig en zeer boeiend landschap vanwege zijn grote natuur rijkdom, en tevens een aangenaam wandelgebied, de vele weilanden geven een rustig gevoel met heel wat bloemen, en het bonte vee gezelschap kleuren deze open vlakten op, machtig mooi.

Bij het betreden van de diverse woonwijken heel wat voortuintjes stilaan in zomers ornaat met heel veel kleur door de diverse bloemsoorten. Ook hier en daar nog een prachtige villa in die oude bouwstijl, een plezier om te bezichtigen.

Het was een zeer aangename en fascinerende wandeling die ons tevreden en voldaan terug binnenbracht. En zoals het een sprookje, heeft ook deze wandeling een heel goed slot. Geruchten deden de ronde dat Brughse Globbetrotters als wandelclub uit de beweging zouden stappen. Maar niets is minder waar ze gaan zeker door als wandelclub.

Parkoermeester organisatie en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie zeer gewaardeerde inzet. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.