Rustig mooi bosparkoers rond Houthulst

Gepost door: Kastaar |De Buskanters Houthulst

Houthulst 24-05-2014

Het zonnetje komt er halfweg de voormiddag door, en zal ons de ganse dag vergezellen op het 10 km parkoers, het is een heerlijke dag geworden. Wij zijn er te gast bij de Buskanters Houthulst.

Wat zet nu Houthulst op de kaart? Wel vooral de verhalen over de bende van Backelandt en het Vrijbos. Maar ook de ontmijningsbasis van oorlogsmunitie, die dezer dagen nog regelmatig bovengeploegd word door de landbouwers. Mens laat ons hopen dat daar nooit een ongeluk gebeurd want dat zou ne poef geven.

Maar daar gaan wij niet aan denken want wij komen wandelen. Vanuit het markthuis starten wij onze wandeling, met voor ons de St. Christoffelkerk, en wat later worden wij via een bosweggetje naar de Lourdesgrot

opgestuurd. Dat hier in deze streek een sterke devotie bewaard is, komt door het feit dat de grot tot op heden nog zeer veel bezoekers bedevaarders lokt.

Deze zou in de jaren 1860 opgericht zijn door een zekere Mevrouw Cassiers, er bevinden zich rond de grot ommegangs van de zeven weeŽn en de vijftien mysteries

Vroeger kwamen seizoenarbeiders voor zij naar de campagne trokken bidden voor een goede afloop, en als zij terugkwamen baden zij voor de goede thuiskomst.

Een mooi meegenomen zicht is dat van de fabrieksput met zijn fonteinen aan de rand van het vrijbos, maar dan volgt een machtig mooi wandelparadijs. De heerlijke zonnestralen banen zich een weg door het lentefrisse bladerendek. De rust, de stilte en de natuur geven een heerlijke geborgenheid, met als begeleiding van onze gevederde vrienden vullen deze heerlijkheid prachtig aan.

Wij bevinden ons intussen in het 350 ha grote domein en bestaat uit een toegankelijk gedeelte en een afgesloten militair domein. De 3 grote bosgebieden zijn het vrijbos (74ha) het eenzaamheidsbos (14 ha ) en het afgelegen pottelbos (30 ha). Het bos krioelt van het dierenleven, met wat geluk ontdek je er een boomklever, gaai, groene of grote bonte specht.

Maar tijdens de oorlog was het hier iets anders, het was een compleet munitiedepot.

Bij gebrek aan lange afstandsbommenwerpers en een antwoord op de bombardementen van Duitse steden ontwikkelde Nazi- Duitsland de vliegende bom de V1 en de A4 raket.

Op 13 juni 1944, een week na de landing in NormandiŽ werd de eerste V1 afgeschoten. Tegen 1 september zouden er 8000 zijn afgevuurd met bestemming Londen. Van oktober 1944 tot eind maart 1945 nog eens 13000 vanuit Duitsland en Nederland overwegend op Antwerpen en Luik. In West-Vlaanderen waren in augustus 1944,18 basissen in aanbouw. Op enkele plaatsen was het betonwerk klaar en op enkele plaatsen was de lanceerstelling al opgericht. Op 1 september stond lanceerpersoneel klaar om de hellingen in gebruik te nemen. Onder druk van de snel oprukkende geallieerden werd de operatie afgeblazen. Er is dus van West-Vlaams grondgebied geen enkele V1 afgevuurd. Het betonwerk op West-Vlaamse bouwplaatsen werd verricht door dwangarbeiders van de eerste SS- bouwbrigade. De brigade telde ruim 500 man. De helft van de dwangarbeiders waren Russen, Polen, Tsjechen, Duitsers, Nederlanders en Fransen. Goed wij sluiten dit hoofdstuk af en vervolgen onze wandeling. Wat verder ontdekken de Bakelandt- bosgeest. De bosgeest werd gesneden uit een eikenstam die in het perceel groeide. De geest van Backelandt waakt over dit speelbos en over de kinderen die hier spelen. Het lijkt erop dat de kinderen die hier spelen echte bosspelen spelen met respect voor de natuur. En met materiaal van ter plaatse. Wij genieten verder van de heerlijke bossfeer. Wij zien ook dat er een degelijk bosbeheer nodig is. Het herstel van natte en droge heide (en landduinen) door het kappen van bomen en struiken. Zonder dit ingrijpen zou alle heide in onze streken verdwijnen en op termijn verbossen. De bovenste laag bestaand uit bladeren en naalden en humus worden afgevoerd en de zaden van de heideplanten komen terug vrij. Wij komen ook nog langs het afgesloten militair domein, en krijgen nadien nog enkele mooie zichten te zien. Wij kregen niet alleen een prachtige unieke boswandeling te bewonderen, vonden enkele leerrijke tips die ons wat leerden van het bos.

Parkoermeester van harte proficiat en van harte dank voor je inzet. Ook de organisatie gaf een zeer verzorgde indruk, en wij willen meteen ook iedereen in dezelfde hulde betrekken voor hun inzet. Het was een zeer aangename wandeldag, wij wensen jullie het allerbeste en tot een volgende wandelgeldeenheid.