Rustig rondje Wervik

Gepost door: Kastaar |Wervikse wandelsport vereniging VZW

Wervik 23-08-2014

We zijn er te gast op de boerenkermis in Wervik. Op een groot grasplein staat een reuze tent, er is een mini voetbal terrein uitgezet, nog wat ander attracties, en zelfs een aanpalende rommelmarkt, zo voor ieder wat wils. Ook de wervikse wandelsport vereniging wilde de activiteitenreeks helpen vervolledigen met de organisatie van een wandeltocht met keuze uit afstanden 6,12 en 18 km, wij kiezen voor het 6km parkoers.

Een mager zomerzonnetje, licht windje en een 13 op de thermometer, die in de loop van de dag zal stijgen, droog blijven en een aangenaam wandelweertje presenteren.

Na een kennismaking van de Wervikse rand, stappen we de oude Beselarestraat op. We stappen het landschap in, maar de hoog opgeschoten mas ontneemt ons enkele landschapszichten. Ook zijn al enkele graanvelden geoogst en staan zij keurig geschoren.

Oei, en wat zegt het spreekwoord, de velden geschoren de winter geboren, maar dat is toch wat vroeg om nu al aan de winter te denken, dat die cadetten in Brussel maar voor voldoende elektriciteit zorgen zodat we de winter goed doorkomen, maar dat is voor later.

En toch is er hier en daar nog een gaatje in dat hoge groene gordijn en vinden we nog enkele aangename landschapszichten. Ook een rustig tarmacje met langs beide zijden een groene rand is een aangename belevenis. Op enkele velden vinden we ook vlas dat er te drogen ligt. We zoeken vergeefs naar de plant die wervik op de wereldkaart zette destijds namelijk de tabaksplant. Maar helaas is deze teelt met de tijd verdwenen, toch is er nog een bepaalde oppervlakte voorbehouden voor tabak. En ja er passeren ons twee tractoren met aanhangwagen vol vers geplukte tabaksbladeren.

Passeren ook een industrieterrein, waar menig mensen uit de tabakswereld een ander broodwinning hebben gevonden. Komen terug de bewoonde wereld binnen en een groot kunstwerk op doek toont ons een gigantische hoop sigarettenpeukjes. Het kunstwerk is heeft een tekst De Academie Wervik heeft het gemaakt. Aan het kapelletje onder de stoere eik vinden we een aanduiding naar een tabakverwerkend bedrijf. We stellen wel vast dat hier op de aanpalende velden zeer vele kolen gekweekt worden.

Nog wat aangename zichten, en vooruit met geit komen we naar het einde toe. Het spreekt vanzelf op zo een kleine afstand, kan je niet helemaal de streek tonen. Maar de afwisseling was ruim voldoende, de verschillende groenparkjes een aangename vaststelling. In ieder geval we hebben genoten van onze boerenkermis en de heerlijke picon, dat hebben we wel gevonden. In ieder geval we hebben een aangename dag beleefd en keren graag nog eens terug om de andere kant te verkennen. Want in de tabaksstad zijn nog vele ontdekkingen te doen. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.