Rustig te lande rond Ardooie

Gepost door: Kastaar |De Spartastappers Ardooie

Ardooie 13-04-2013 

Het is zonnig, wat winderig maar de aangekondigde lente is op komst en een mooi aantal deelnemers heeft de boodschap ontvangen en schuiven in pak voorbij de inschrijftafel om te kunnen starten, onder hen ook wij en kiezen voor het 12 km parkoers. En met 10 op de thermometer is het stukken beter dan de vorige weken. Wij stappen kris kras door de bewoonde kern, en via de Meersstraat zijn wij op weg naar de meersen. Het is er zo open en rustig, en het landschap krijgt nog een extra genietbaar zicht door de licht oplopende horizon. Wat later stappen wij via een alternatieve weg eventjes evenwijdig met de snelweg. Wij krijgen ook de doorgang door het erf van een boerderij, langs deze weg van harte dank voor de gastvrijheid. 

De vele boerderijen vullen het landschap ook behoorlijk aan, ook wat plantenresten zijn stille getuigen dat ook hier heel wat groenten gekweekt worden. Een lange genietbare rustig zwerftocht in dit landbouwgebied brengt ons terug in de agglomeratie Ardooie. In de Albertzaal kunnen wij dan terecht voor onze rustpost. Na de rust stappen wij het dorpscentrum op, en bereiken zo de marktplaats terwijl wij ons afvragen wat heeft Ardooie nu op de kaart gezet?. 

In de schaduw van de St. Martinuskerk noteren wij enkele geschiedkundige feiten zoals de slag aan de Rijselendemolen, het Bomkappelleke en er zijn er nog enkele. Op gebied van industrie en tewerkstelling spannen de groentefabrieken de kroon. Ook enkel metaalverwerkende bedrijven helpen mee aan de streekontwikkeling. Met hun titel in 2002 en 2005 als beste zakengemeente is een mooi palmares. En dan zijn er nog wat beroemde Ardooienaars op sportief vlak, zoals Marc Degryse (topvoetballer) Filip van Haecke ( maratonloper) Veerle Dejaegher (hardloopster), en om dit alles in een muzikaal kadertje te plaatsen hebben zijn nog zangeres Laura Lynn. 

De zon is er intussen helemaal doorgekomen en in een voortuintje geniet Winny de Pou van de eerste lentewarmte. Wat later nog een stukje genietbaar landschap, en zo naderen wij stilaan het einde van onze afwisselende landelijke wandeling en natuurvolle omgeving, iets waarvan wij rustig konden genieten. Na afloop konden wij ons tegoed doen aan twee heerlijke verse gratis pannenkoeken, waarvoor van harte dank voor de traktatie zij waren echt lekker. Verder waren wij, te gast op een gastvrije en verzorgde organisatie, daarom aan iedereen van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.