Rustig wandelen rond Kuurne

Gepost door: Kastaar |De Klinkerclub Kuurne

29-05-2014 Kuurne

Een zwaar bewolkte hemel, windstil en een 16° op de thermometer, als wij ons aanmelden bij de Kubox in Kuurne bij de plaatselijke wandelclub, en het zou later op de dag nog aangenaam wandelweer worden. Een vriendelijke parkeerwachter biedt ons een comfortabele parking aan op de grote parking. Als wij de inkom betreden komen wij als het ware in een grote kubus terecht. En ogenblikkelijk valt een embleem op, namelijk een ruiter te paard in volle galop, ja wij zijn aan de hippodroom van Kuurne. Deze bestaat momenteel 50 jaar, en een nieuwe metamorfose wil de sfeer van de grote dagen terugbrengen.

Goed wij zijn gekomen om te wandelen en stappen dan ook het 10km parkoers op. Langs de rand van de hippodroom passeren wij het hoofdgebouw, en wandelen langs de paardenstallen door, en eerlijk gezegd het zijn er nogal wat. Na een behoorlijk eindje Leiestraat wisselen wij die voor de Dageraadstraat en stappen een groene zond tegemoet.

Een smal paadje brengt ons langs het omheinde park, laat ons denken aan een kerkwegel. Wat later doen wij dan toch een gedeelte van het park aan en kunnen wij genieten van enkele aantrekkelijke zichten. In dat park ook een demonstratieveldje van in de streek geteelde gewassen. Een zeer mooi kleurenboeket aan de rand gevormd door vuurrode klaprozen en azuurblauwe korenbloemen weerhouden onze aandacht. Nog een stukje bewoonde wereld en wij komen in het open landschap terecht. Onderweg een aparte vorm van een kunstvolle geknipte haag, dat was echte stielkennis, machtig mooi en uitzonderlijk, verder ook wat genietbare landschappen. Zo komen wij in het dorpshuis van Heule terecht maar het heeft ook nog een andere naam namelijk de ‘rijstpikker’, en hier benutten wij onze rustpost.

Na de rust komen wij in het centrum van Heule. Over de oudste geschiedenis is weinig gekend. In het jaar 800 zou Karel de Grote aan Lederik II een abdij geschonken hebben die in of bij het Hulstbos lag, vandaar de naam Hulste. In 1618 koopt Willem van der Gracht, heer van Schiervelde en Passendale de heerlijkheid van Hulst van het kapittel. Hij bewoonde het kasteel waarvan nu nog enkel de wagenschuur bewaard is.

Ook de vinkensport is hier populair want in het dorpshuis is een kleine tentoonstelling gewijd aan deze populaire volkssport. Stippen wij nog aan dat wij wandelen in de streek van Peter Benoit, en de streek over enkele fietsroutes beschikt, en zelfs een specifieke streekwandeling keurig uitgestippeld namelijk het muizelmolen pad.

Na een eindje stappen komen wij langs een groot bedrijf gestapt waar een aardappelgeur in de lucht hangt. Het is namelijk een aardappelverwerkend bedrijf namelijk Agristo dat diepgevroren en voorgebakken aardappelproducten aanbied.

Buiten de hoofdfabriek in Harelbeke heeft het ook een vestiging in Nazareth en Tilburg. Het bedrijf levert zo een 350.000 ton afgewerkte producten per jaar, en dat is geen tikfout. Het levert zowat in 80 landen over de gehele wereld en stelt 350 personeelsleden tewerk.

Wat ons ook opvalt en dat wij niet zo direct in de streek verwachten was de aanwezigheid van verschillende appelboomgaarden.

Nog wat genietbare landschappen tot de aankomst, en terug in de schaduw van de hippodroom zijn wij binnen van een genietbare wandeling, opgesmukt met een verzorgde organisatie, daarom dan ook van harte dank en proficiat voor jullie inzet.

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.