Rustige landschappen rond Moorslede

Gepost door: Kastaar |Velodroom vrienden Moorslede

Moorslede 27-12-2015

Op de kalender staat 27 december, een mooie wintermorgen met wat zon en een mager matig windje, maar het rare de thermometer wijst 12° aan, en het is gene kapotte hoor, toch niet normaal. Je zou je haast afvragen of we al in de lente zijn, want in de grasbermen staan de madeliefjes massaal te bloeien. Onder elkaar zegt de ene soms tegen de andere u gaat eens een pilleke mogen pakken, maar die weermaker mag een dubbele portie nemen, hij is blijkbaar het noorden en het zuiden kwijt. Nu het moet nu geen beendik vriezen, ‘t is goedkoper voor de huisverwarming. Met de enige wandeling op de kalender was het volle bak in het gemeenschapscentrum ‘de Bunder’. Het werd een extreme zoektocht naar een parking, ondanks het enorme aanbod. We zijn te gast in Moorslede, een landelijke gemeente, die ook veel heeft geleden onder de oorlog. Maar thans bekend als een levendige en sportieve volksgemeenschap, waarvan ‘velodroom vrienden’ een levendig bewijs zijn. Het is ook een dorp waar bekende dorpsfiguren het levenslicht zagen, Flandrien Cyriel Van Hauwaert, sportbestuurder Patrick Lefevere, en missionaris Pater Lievens. Hier is Briek Schotte in 1950 wereldkampioen beroepsrenners geworden. En dat is maar een greep uit de rijke geschiedenis van Moorslede en zijn deelgemeenten.

Goed wij kwamen toch wandelen hé, oké we zijn vertrokken voor het 5 km parkoers. Het duurt niet lang of we zijn het licht glooiende landschap in. Rustige tarmacjes leiden ons door de weidse vlakte, enkele statige boerderijen, en een aantal kerktorens vullen het landschap in. Het is een oase van rust in dat open veld. In enkele hoenderparken wat mooie ganzen, en op een dak van een klein schuurtje een groep duiven, die zich rustig uit de wind en in het zonnetje wat opwarmen. Op een schijnbaar waterzieke plaats een grote populatie knotwilgen. Op onze weg ook wat kunstfoto’s, ter herinnering aan de eerste wereldoorlog. Het is een ontwerp van Filip Cardoen, bestaande uit 60 afbeeldingen van oorlogsfeiten in de Westhoek. Deze zijn te bezichtigen tussen Moorslede en Diksmuide.
Stilaan bereiken we het centrum van Moorslede, met zijn keurig marktplein gedomineerd door de St. Martinuskerk. Naar het einde toe van deze verzorgde wandeling krijgen we nog een gratis glühwein aangeboden, waarvoor van harte dank. Met een geslaagde kaasplank en een lekker streekbier, was het kletsen voorbij, want het bier droeg de naam ‘een kletse’, maar in dialect gezien bedoelde het meer een kleine hoeveelheid, enfin een goede pint. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.