Spermalietochten 2013

Gepost door: Wim |4op1rij

Nog 749 dapperen trotseren stortregens tijdens Spermalietochten 

Reeds voor het 15e jaar op rij werken we met t Wit Huis uit Loppem samen om de bewoners een financieel steuntje te geven. Deze instelling is een afdeling van Spermalie uit Brugge en hier kunnen vooral slechtziende of blinde volwassenen terecht die geen zelfstandig leven kunnen uitbouwen omwille van hun mentale handicap. 

De laatste jaren zijn de weergoden ons niet goed gezind op deze organisatie en ook dit jaar was het huilen met de pet op. s Morgens om 6u45 vielen de eerste voorzichtige druppels maar dit zou de voorbode worden voor een rotdag. Het viel op dat de wandelaars reeds heel vroeg van de partij waren, waarschijnlijk hadden ze heel goed geluisterd naar de weerexperts die regen hadden voorspeld wat later op de dag. 

Vanuit de tent die dienst deed als startlocatie werden de wandelaars meteen de mooie aangelegde tuin van het instituut ingestuurd voor een verkenning. t Wit huis is trots op deze prachtige kunsttuin die de bewoners zelf realiseerden, en terecht hoor want iedereen sprak er vol lof over. Meteen na deze doorsteek wachtte het kasteeldomein van Loppem, al naargelang de gekozen afstand kon men een lange of korte verkenning maken van de romantische Engelse landschapstuin. Bijzonder aantrekkelijk is het in 1873 aangeplante doolhof alwaar men serieus kan verloren lopen, hopelijk zijn alle wandelaars erin geslaagd om de uitgang te vinden. Na dit hoogtepunt trok men naar het domein van de zusters van Bethanie, we wandelen dikwijls door de mooie natuur rond de priorij en telkens is de stilte en rust hier opvallend. Via de watermolenvijver bereikte men de abdij van Zevenkerken die we deze keer links lieten liggen om onmiddellijk naar het mooie witte kasteeltje van Ter Lo te wandelen; de pijltjes stuurden de wandelaars kriskras door het kleine aantrekkelijke parkje om daarna naar het Merkenveld te stappen. Deze brok natuur was weggelegd voor de 18-en 21km stappers die daarna recht naar Loppem werden geloodst. 

De meesten waren zeer tevreden over het parcours maar teleurgesteld door het slechte weer. Later op de dag werden we getrakteerd op enkele stortbuien die onze starttent onder water zetten; er werden enkele greppeltjes gegraven om het overtollige hemelwater af te leiden naar de afvoer maar toch duurde het tot rond 17u vooraleer de ondergrond weer droog was. Tegen de avond was daar plots de zon die zich toch nog durfde vertonen maar het kalf was bijna letterlijk verdronken. 

Al bij al konden wij, als wandelclub, niet klagen want met 749 wandelaars waren we best tevreden. Men kan alles tot in de puntjes voorbereiden maar over het weer kunnen we zelf niet beslissen. s Avonds volgde er in de tent nog een lekkere mosselsouper ten voordele van t Wit Huis en gelukkig bleef het de volgende uren droog.