St. Maarten liet ons zoeken in Ichtegem

Gepost door: Kastaar |Presto Ichtegem

Ichtegem 8-11-2014

Het is mooi weer en zonnig, windstil en 10°C op de thermometer en we zijn te gast bij Presto Ichtegem voor hun 10de St. Maartentocht.

Ja, waar is de tijd, dat wanneer het november werd we als belhamels wat braver werden, want er was wat aan te verdienen. Wie braaf was kreeg speelgoed en snoep, wie niet braaf was kreeg niks, en er werd zelfs gedreigd je te laten verdwijnen in die akelige rommelige zak van zwarte piet, om een nachtmerrie van te krijgen. En weet je wat het ergste was je kon het niet tegenspreken, want het was allemaal netjes en correct genoteerd in die grote akelige boek. Mens wat moet die heilige man een groot geheugen gehad hebben, dat allemaal kunnen zien, en dan nog opschrijven, dag moeder.

Ja, kom we zijn weg en gaan wandelen en kiezen voor het 7 km parkoers. Of we nu Ichtegem kennen, het zal wel, allee komaan zeg. Maar een paar minuten verder verkenden we ons al niet meer, soms een van ver herkenningspuntje en dat was alles. Het parkoers was één labyrint van rustige buurtwegels, en daar stonden we te blozen met onze kennis van Ichtegem. Goed even bekomen van onze verbazing en we genieten van deze rustig buurtwegels. We vinden er ook nog een uitgeholde pompoen, een overblijfsel van Halloween. D parkjes en omranding van de tuinen leveren soms prachtige zichten op. En tussen al die verschillende straatnaambordjes, namen van beroemde sporters zoals Richard Depoorter, jammerlijk verongelukt tijdens de ronde van Zwitserland op de sustenpas, en dat op het moment dat hij aan een doorbraak begon. Deze beloftevolle renner won in 1943 en 1947 Luik Bastenaken Luik.

Hier en daar wat parkjes, met prachtig gekleurde bladerentapijten machtig mooi. Wat later een bordje met de naam Jules Vanhevel, won in 1920 de ronde van Vlaanderen, in 1924 Parijs Roubaix en in 1928 de ronde van België, dit is maar een greep uit de palmares van deze Flandrien.

In de berm een prachtexemplaar van een vliegenzwam, even aan de rand van het dorp een beeld van de landelijke omgeving van het dorp van de ronde. Dat ook kippetjes houden van de zon getuigt een foto van een hoenderpark. Met een zicht op de St. Maartenkerk bereiken we het centrum. De plaats breek je nek niet is een tafereel van een massavalpartij uit 1945 tijdens een wielerwedstrijd, want toen waren het kasseien en tramsporen. Op het marktplein een monument als ode aan de Flandriens bereiken we de aankomst.

Parkoermeester van harte proficiat en van harte dank voor je inzet, je hebt ons echt hoekjes getoond die we niet kenden, machtig mooi. Verder dezelfde eerbetuigingen aan de organisatie die een verzorgde indruk naliet en de gemoedelijke bediening van alle medewerkers.

Hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.