Stevige wind blaast over de dijken in Moere

Gepost door: Kastaar |De Motestappers Koekelare

Moere 05-12-2015

Ja, het weer toont zich niet aan zijn beste zijde, als we ons inschrijven voor de dijkentocht bij Motestappers Koekelare. En positief punt is dat het droog is, maar anders staat een schrale bij momenten krachtige wind windkracht 5, en het is amper 7, dus goed aankleden is de boodschap, in het begin komt een flauw zonnetje door de wolken heen piepen maar niet voor lang. Nu we hebben het overleefd, en dat is ook al iets.

We zijn er te gast in Moere, een klein polderdorpje en deelgemeente van Gistel. Hoofdzakelijk is het afgestemd op landbouw, met twee grote gebieden namelijk het blote en het nieuwland. Wist u dat deze gronden onder de zeespiegel liggen, wat de reden is dat daar zoveel dijken te vinden zijn. Het zijn de laagst gelegen gebieden van Gistel, dus heel waterzieke gronden tussen het groot geleed en de moerdijkvaart. Hier heeft men veel agrarisch werk gedaan, en in het blote valt de gelijkvormigheid van de percelen op, dijken zijn aangelegd, mooie kanaaltjes gegraven en dat is te danken aan de ruilverkaveling die hier fantastisch werk heeft gedaan.

Goed wij gaan de baan op, en kiezen voor het 5 km parkoers. Een aanloopstrookje tussen de huizen, om wat later aan de stenebrug rechts af te stappen richting open polders. En plots die schrale Decemberwind pal op de neus, wees maar gerust wind in de rug is comfortabeler, wees daar maar zeker van. Maar n ding is zeker, ook dit landschap heeft zijn charmes. Voor echte stedelingen is dat onvoorstelbaar, die grote open vlakt, met nog paal of staak in de weg, is een oase van rust. Een flinke portie frisse lucht, goed voor ons piepkast. Ook de verre groene gordel, de kerktoren van de omliggende dorpen getuigen van leven rond deze streek. Op de weide vinden we de trots van de landbouw, namelijk een stoer boerenpaard die als het ware voor ons paradeert, machtig mooi. En aan de nu wat nabijere horizon een zicht op deze landbouwgemeente, zo zie je maar simpele eenzaamheid kan soms zeer aangenaam zijn.

Aan het keerpunt krijgen we wat windvoordeel, tot we op een T kruispunt komen doen we een merkwaardige ontdekking. De weg is de natuurlijke grens tussen de deelgemeenten, theoretisch gezien is de rechterzijde van de weg is Gistel, en de andere helft Moere. Wie aandachtig opgelet heeft in het begin van de wandeling, dat hij of zij zich op een dreigementenpunt was geweest, namelijk Gistel, Moere, en Leke.

We stappen verder het kruispunt op naar rechts richting kasteel Torenhof, waar we even beschut zitten tegen de gure wind. Kasteel torenhof waar veel beroepen zijn uitgeoefend, maar waarvan enkel de koffiebranderij nog bestaat

Nu al bij al een verzorgde organisatie, en ondanks het gure weer konden ze nog 953 deelnemers verwelkomen, waarvan 50 van 4op1rij Zedelgem.

Parkoermeester organisatie, en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie gewaardeerde inzet. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.