Sunparks wandelweekend

Gepost door: Kastaar |Provinciale commissie West-Vlaanderen

Het Sunparksweekend in Oostduinkerke kon op heel wat succes rekenen. Wij waren er te gast bij de Provinciale Commissie West- Vlaanderen van Aktivia. Het weer viel wel fantastisch mee, een prachtige startlocatie in Sunparks en een behoorlijk aantal deelnemers. Aan wandelmogelijkheden geen gebrek, het begon met een 8 km traject, maar eens in de rustposten kon je uitbreiden naar wens en zo je favoriete afstand uitstippelen. Het leek op het eerste zicht wat ingewikkeld maar een vriendelijke dame gaf een behoorlijke uitleg, en zo konden wij met een gerust gemoed de baan op. Wij kozen voor het 8 km parkoers plus lus 2 door de duinen.

Wij stappen de polderstraat op, en meteen krijgen wij al een beeld van wat de duinen ons te bieden hebben, de baan snijd als het ware een duinenrug dwars door, en wij hebben reeds enkele bekoorlijke zichten. Een manneke langs de baan raad ons aan het rustig aan te doen, maar die zal er wel voor andere doeleinden gestaan hebben dan voor de wandelaars.

Wat later krijgen wij wat duinpaadjes te bewandelen met enkele aangename en genietbare passages. Heerlijk op en neer slingeren deze paadjes zich door een stukje ongerepte natuur, een, oase van rust en schoonheid, om even van te genieten, ook voor de afwisseling eventjes een woonwijk ter afwisseling om dan wat later terug de natuur in te duiken, en bereiken daarna onze eerste rustpost in een plaatselijke school.

Wij zijn terug de baan op komen langs de oude herberg De oude peerdevisscher, het visserij museum en het monument ter ere van de ijslandvaarders die nooit meer thuiskwamen. Het centrum biedt ons heel wat bezienswaardigheden, namelijk het verzorgde stadhuis, het monument van de paardevisser en ook de mooie bloementuin alles kraaknetjes verzorgd.

Een stukje grote weg en dan rechts terug de duinen in. Het parkoers word wel behoorlijk zwaarder want wij bevinden ons op een duinenrug, wat er komen heel wat steile heuveltjes aan en in dat losse zand is dat een behoorlijke inspanning. Soms vind je er merkwaardige kunstwerken gemaakt door de natuur. De grillige vormen van de boomwortels die zich in alle bochten wringen om hun boomstam recht te houden. En al zijn door de winden het zand van tussen hun tenen gewaaid, spreekwoordelijk dan, wel zij houden stand. Ook enkel villa’s vullen het landschap in, en van op de hoge duintoppen bieden zij een machtig landschapszicht aan van het hinterland en de zee. Op het strand ook een zeilhaventje in een inham van de duindijk. Na wat heuse klauterpartijen komen wij terug langs het visserijmuseum en het plaatselijke schooltje waar wij wat extra genieten van onze tweede rustpost.

Het derde gedeelte laat ons nog een heel stuk genieten van de natuur langs zeer aangename rustige paadjes, om tamelijk, moe maar voldaan onze wandeldag te besluiten.

Het was een zeer genietbare afwisselende en verzorgde wandeldag, daarom aan iedereen van harte proficiat en van harte dank voor de inzet aan alle medewerkers. Er was ook nog een tweede dag voorzien ook die was zeer goed geslaagd.

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.