Torhoutse gordel machtig genietbaar en mooi

Gepost door: Kastaar |KWB Torhout

Ja het is al wat tijd geleden dat wij echt mooi en aangenaam weer hebben gekregen, maar op deze pinksterdag was het uitnemend mooi weer. Een dikke 24° op de thermometer en een gouden zonneschijn meer moet dat niet zijn, en wij kiezen voorhet 6 km parkoers.

Van uit de Biekorf zijn wij vertrokken voor wat een paradijselijke wandeling zou worden. Torhout mag dan wel de bijnaam van de Sparrestede hebben, de stad verdient het. Het centrum van het houtland, en inderdaad aan de horizon vinden wij een echte groene gordel.

Wij stappen de wijk uit en zijn direct op weg naar de groene oase, een kaarsrechte dreef zorgt voor de welgekomen schaduw, maar ook met het doorbreken van het bladerendek door de zon genieten wij van deze uitzonderlijk mooie natuur, echt in deze omstandigheden het aartseparadijs in werkelijkheid.

Wij komen langs de grote hoeve het verloren kost, monumentaal en indrukwekkend. Ook onze gevederde vrienden laten zich van hun beste kant horen, en jawel ook de koekoek is erbij, pas op hé het is niet die met zijn pet die aan het wandelen is, o.k.

Even later mogen wij rechtsaf op een oude spoorbedding die omgevormd is tot wandel en fietspad, wij bevinden ons op de groene 62 , een legendarische spoorlijn van vroeger.

Wij bereiken even later het zeer fraai gerestaureerde stationsgebouw van Wijnendale. Na een poosje ontdekken wij even een van de contouren van een kasteelpoort, wij mogen eventjes links af om zo de grote weg te vermijden, die wij even later zullen dwarsen om het kasteel van Wijnendale te bereiken, en in een keurig opgesmukte oude schuur, misschien een oranjerie benutten wij onze rustpost.

Na de rust kunnen wij via het hek een glimp opvangen van het historisch kasteel dat een zeer rijke geschiedkundige waarden binnen zijn muren houdt. Het was eeuwen geleden de woonplaats van graven heren en hertogen, en van de 19de tot de 2 eeuw de woonplaats van de familie Mathieu de Wijnendale.

Toen koning Leopold de derde brak met zijn regering tekende deze op 25 mei 19+0 de overgave van België aan de Duitsers, wat meteen de aanleiding was van de koningskwestie en  er is een museum gevestigd dat individueel of in groep kan bezichtigd worden sz toeristische dienst geeft je graag alle inlichtingen

Goed wij zijn weer vertrokken kruisen de grote baan en via een smal landelijk tarmacje, wij genieten nog van enkele mooie zichten van het kasteel, en ook van het open licht golvende landschap en zo bereiken wij het einde van een uniek mooie wandeling tussen het vele groen en zo bereiken wij via een stukje groene 62 het einde van deze zeer verzorgde en natuurvolle wandeldag. Aan iedereen van de organisatie en alle medewerkers het was dik in orde, van harte proficiat en van harte dank voor de inzet. Hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandeling.

 

Foto's : http://www.4op1rij.be/PicAlbums_show.php?Paid=29