Triestig en mottig weer in Loppem

Gepost door: Kastaar |Godelievestappers Ruddervoorde VZW

Loppem† 13-12-2015

Met miezerige motregen doorheen Loppem, 7į op de thermometer, en eerlijk gezegd het ware beter geweest op de sofa bij de stoof. Maar ja we moeten toch eens buiten, en dat is gesproken. Gelukkig moeten we niet lang zoeken naar een parkeerplaats, men had namelijk een sportterrein omgevormd tot parkeerterrein, en dat was een pluspunt, daar konden heel wat wagens op geparkeerd worden.

Goed we zijn te gast bij Godelievestappers Ruddervoorde voor hun klassieke wintertocht.

We stappen het 5 km parkoers op, een paar kleine weggetjes brengen ons langs het kasteel, en we krijgen een aangenaam zicht op de dorpskern met zijn merkwaardige achthoekige kerktoren. Stappen verder door een rustig en keurig verzorgde wijk en komen uit in de Lange bocht van de Rijselstraat aan een geschiedkundig oud beschermd gebouw, namelijk herberg Den Swarten Hoop. Een oude herberg en hoeve ontstaan ergens in de middeleeuwen. Indertijd de samenkomst plaats van de heerlijkheden van toen samenkwamen. De heerlijkheden kan men een beetje vergelijken met de gewestbesturen van nu. Tot 1538 kwamen de schepenen van de heerlijkheid Den Houtschen samen om recht te spreken en om de heerlijkheid te besturen. Bij de herberg was er ook een boerderij aan verbonden, en ook een brouwerij. In 1994 ging het terug open als restaurant, maar staat op dit moment te verkommeren, het is sinds 2002 beschermd monument. Wat verder krijgen we terug een wijk, met enkele als het ware smokkelweggetjes. Boven een afsluitmuur steken een paar trossen vijgen boven. We slenteren verder en bereiken na een poosje het parochiaal centrum waar we onze rust kunnen benutten.

Wat later terug de baan op om door de kerststandjes van het RVT door te stappen. Maken van de gelegenheid gebruik om te genieten van een heerlijke jenever, en de welgekomen warmte van de gloeiende en vuurrode cokeskorven en dat doet deugd, voila dat hebben we nu ook weer gehad. Terug naar het centrum toe om nog een ommetje voorbij de oude pastorij om wat later langs de tuinen van het wit huis in een heerlijk dreefje richting kasteel te stappen.

Het kasteel heeft een groot hoofdstuk in de politieke geschiedenis van BelgiŽ meegemaakt. In 1918 zou hier de eerste naoorlogse regering gevormd zijn van nationale eenheid, de zogezegd regering van Loppem.

Goed we genieten ook nog van een stukje park, die er in deze jaarperiode kleurrijk bijligt, ook de overbekende doolhof kunnen we bewonderen. Zo bereiken we terug de Strooien Hane.

We gingen ons in de aankomstzaal wat opwarmen met een Hasseltse koffie, en die weerman kan ons al lang gestolen worden. En wat het aantal wandelaars betrof, wel 1395 in dergelijke weersomstandigheden is te verdedigen en kan als zeer behoorlijk beschouwd worden, en laat ons afsluiten met het spreekwoord, het is nog nooit blijven regenen. Gasten hou jullie goed, het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.