Uniek wandelparadijs in Drunen & stadsbezoek Hertogenbosch( NL)

Gepost door: Kastaar |Vier op één rij busuitstap

Drunen 11-04-2015

Onze eerst busreis van 2015, is voorzien naar Drunen, welbepaald het Nationaal Park ‘De Loonse en de Drunense heide’. Het weer legt aanvankelijk goed aan, maar toch zullen wij getrakteerd worden op enkele mottige regenvlaagjes, het werkt ietsje op de zenuwen, maar het zal de pret niet kunnen bederven.

De start van onze wandeling verloopt helemaal anders dan die bij ons. In het gezellig mooie café ‘De Westhoek’  vinden wij een mooi en gezellig plaatsje knusjes dicht bij elkaar in plaats van in een grote zaal. Wij worden ingeschreven per ploeg, en dienen onze consumptie bonnetjes voor onderweg te kopen bij de inschrijving , maar hebt U er aan het einde wat over, wel dan geef je ze terug, en je krijgt je centen terugbetaald, zeker geen probleem.

Van centen gesproken de café-uitbater heeft blijkbaar geen gebrek aan geld, want boven zijn toonbank hangen bankbiljetten van overal ter wereld. Wat nieuwsgierig gaan we hem vragen was is de bedoeling van deze originele verzameling. Wel dat zijn biljetten die zijn klanten overhielden van één of ander vakantiebestemming, die kreeg hij gratis toebedeeld en hing deze op. Nu en dan steekt hij er een vals briefje tussen, en die kan men dan gaan zoeken, ditmaal was het een briefje van 45 Euro, dus vals, en zo zijn de klanten vrij van verveling. Ook de groentesnijmachines en de vleesmolens zijn gratis verkregen attributen, en de klanten komen regelmatig kijken of die er nog staan of hangen.

Goed wij zijn gekomen om te wandelen en vertegenwoordigen met 70 deelnemers een deel van de in totaal 404 deelnemers, en die waren in hun nopjes. Wij wandelen op de verschillende afstanden en hadden er zelfs 2 die de maximum afstand bewandelden.

Wij zijn in het Nationaal park ‘De Loonse en Drunense Duinen’, maar waar ligt dat?

Wel de dichtst bekende plaats is Waalwijk, en ook de Efteling zijn bekende plaatsen, en zo zijn wij in de omgeving ervan.

Het 3500 hectare natuurschoon in de driehoek Tilburg, Waalwijk en ’s Hertogenbosch. In het verleden was het militair domein en werd het kapotgereden. Vervolgens kwamen de crossers die het gebied verstoorden en vernielden. Nu de rust is weergekeerd is het een unieke plaats om te onthaasten en van die heerlijke natuur te genieten. Wij zijn vertrokken voor het 5 km parkoers. Een paar geiten slaan met een bepaalde aandacht ons wandeling gade, en genieten schijnbaar rustig van onze beweging. Een prachtige dreef brengt ons als het ware de mooie rustige natuur in. Een machtig mooie treurwilg geeft een bijzonder mooi beeld. Een groots appartementsblok afgezoomd door een riviertje, hier kan dat.

Wij stappen verder het bos in. Een bosweg leidt ons het natuurgebied in. Prachtige veldwegen, een beekje, een grote plas, en duidelijke tekenen van een bedacht en proper onderhoud, en een heerlijke stilte, machtig mooi. Hoewel kwestie van stilte worden wij regelmatig onderbroken door een hemels geluid ons gebracht door ons gevederderde vrienden de vogels, en wat wij vaststellen dat is dat het er een hele benden zijn, wat een hemelse begeleiding meegeeft. Echt een plaats om heerlijk te onthaasten, wat soms een must is in deze jachtige tijden. De rand van de vijver ontdekken wij enkele merkwaardige gaten, ondergrondse tunnels van een das misschien.

Wij stappen de Baardwijkse overlaat op, natuurgebied de Ottershoek. Sinds 1991 heeft een plaatselijke natuurvereniging van de gemeente Heusden het beheer over de maïsakker overgenomen. De vereniging heeft houtsingels aangelegd, poelen voor amfibieën gegraven en bomen geplant. Runderen hielpen mee met het maaibeheer, met als gevolg dat een heerlijk natuurgebied is ontstaan. In het gebied ook talrijke rustbanken om de zeer vele wandelaars die hier een stuk vrije tijd willen doorbrengen in het zeer mooie en interessante natuurgebied. Ook de verschillende prachtige ontluikende lentebeelden zetten zich op ons netvlies vast. Een wegwijzer geeft ons een overzicht van de plaats waarop wij ons bevinden. Aan de pijler van een brug ontdekken wij een broedende zwaan, rustig op een eilandje en een houten paal zegt dat wij de provincie Brabant overschrijden. Naar het einde toe bemerken wij de molenromp van de Hertogin Joanna van Brabant. Die liet in 1338 de molen bouwen en verplichte de boeren uit de omgeving hun graan daar te laten malen. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de molen zwaar beschadigd maar verging niet helemaal, en was ook een toevluchtsoor voor een deel van de Drunense bevolking.

Intussen naderen het eindpunt, van een zeer genietbare en uitmuntende wandeldag, en dat op de minimum afstand. Achteraf gingen wij navraag doen over de grotere afstanden, en iedereen was het er over eens, fantastisch en een unieke natuurwandeling, machtig mooi.

Aan de parkoermeester, van harte proficiat, om in zo een groot gebied enkele uniek mooie wandelparkoers uit te zetten, en ook van harte dank voor je inzet. Zelfde eerbetuigingen aan de organisatie, voor hun vriendelijke en gastvrije ontvangst. Het was een heerlijk gevoel jullie gast te mogen zijn, wij zijn zeker tenvolle voldaan en zeer tevreden huiswaarts gekeerd, het was een zeer genietbare wandeldag waar wij nog lang een heerlijk nagevoel zullen aan overhouden.

Gasten het allerbeste, hou jullie goed en nog heel veel succesvolle wandeldagen in de toekomst.

Als voetnoot willen wij onze verkenners van harte bedanken voor het genomen initiatief, het was een volwaardige heerlijke wandeldag.Een bezoekje aan ’s Hertogenbosch.

Voor de mensen bij 4op1rij die de grote wandelafstanden niet aankunnen, voorziet men steeds een alternatief, voor deze was dat een bezoek aan ’s Hertogenbosch. Hoofdstad van de provincie Noord-Brabant en de vierde grootste stad na Eindhoven, Tilburg en Breda. Bezit een groot aantal machtig mooie geschiedkundige gebouwen. Het heeft ook een uitzonderlijk gebouw, namelijk het eerste stenen gebouw van Nederland, hier is dan ook de plaatselijke VVV in uitgewerkt. Is ook de geboortestad van schilder Jeroen Bosch. Ook in carnaval periode is de stad een volwaardige trekpleister. Ook op economisch gebied is de stad aan een grootste ontsluiting toe, getuige zijn de vele indrukwekkende wegenwerken die in volle gang zijn.

Ho, voor wie van spinnen houd en geen claustrofobie gevoel heeft kan je een boottochtje maken gedeeltelijk onder de stad. Op culinair vlak hoeft de stad de duimen niet te leggen, want talrijke gezellige restaurantjes wille zij je graag verwennen. Maar de specialiteit is de wereldberoemde Bossche bol, een koekje een flinke bol slagroom en overgoten met heerlijke fondant chocolade, zeer lekker. De traditie wil ook dat je die opeet zonder vork of mes, maar je krijgt er toch een vork bij als je dat wenst, het is toch al bij al een serieuze hap. Met deze inlichtingen verkregen in het VVV kantoor konden wij de weg op.

Onze buschauffeur had ons afgezet op het plein voor de St-Jans. Basiliek, een prachtig afgezoomd plein die ons als het ware de stad laat instappen, en een verkeersvrij centrum. Het is er gezellig druk en je stapt er van de ene winkel naar de andere, of een chique boetiek geen probleem. Wij hadden geluk het was er ook markt, en dat was graag meegenomen en die duurde tot 16 uur in de namiddag, zeker een meevaller. Wat textiel betrof kwamen wij kwestie van stoffen en modellen wel dicht bij die van ons. Dat Nederland een bloemenland is kan voor ons geen geheim zijn. Maar direct vallen zij op, de prachtige kleurenschakeringen in heel lange rechte lijnen zijn een lust voor het oog, een machtig mooie kleurenpallet.

Ach, nog een specialiteit de Nederlandse kazen, wij zijn de soorten niet gaan tellen, al die verschillende soorten wie enkel jonge kaas, oude kaas en smeerkaas kent wel die kan hier een flinke studie opzetten. Volgende verrassing de vele broodsoorten, zelfs soorten gebakken met oude onbekende graansoorten. Zelfs half afgebakken broden, zoals boekweitbrood en landbrood. Je kunt het op om het even gelijk welk moment volledig afbakken de richtlijnen staan op de zak. Het bewaart een drietal weken in de koelkast, of nog langer de vriezer. Ook de groenten en fruitkramen geven een kleurrijk beeld, en zelfs enkele vergeten groenten of groenten uit gans andere contreien liggen er voor het kopen.

Tussenin houden wij ook een oogje in het zeil voor die prachtige oude huizen lichtjes verscholen achter de marktkramen.

Het was een zeer boeiend en genietbaar tussendoortje, naar het einde stapten wij nog even de St. Jans Basiliek binnen ook de moeite zeker waard. In het stadscafé de Basiliek genoten wij nog eventjes na, van een Belgisch speciaal bier dat gebrouwen was in Wesemaal, en de patroon was de fiere ambassadeur van dit St. Jacobsbier. Zo was onze dag heerlijk geslaagd, en de weinige regen kon de pret niet bederven.