Unieke orchideeŽn en zuivere natuur rond Waardamme

Gepost door: Kastaar |Godelievestappers Ruddervoorde

Waardamme 19-08-2014

We zijn er te gast bij Godelievestappers Ruddervoorde een deelgemeente van Oostkamp Een piepklein dorpje dat stilaan uit zijn groeven begint te groeien gezien de vele nieuwbouw. Een klein dorpje maar dapper. Het dorp is eigenlijk ontstaan rond de kerktoren en enkele boerderijen. Wordt echter middendoor gesneden door de grote verkeersas Brugge Ė Kortrijk. Het kan zijn bevolking in alle mogelijke takken bevoorraden want het heeft winkeltjes van alle mogelijke producten, men kan er voor alles terecht. Het heft ook een industrieterrein voor de werkgelegenheid Bezit ook twee kastelen het rooiveld en het westen. Geschiedkundig gezien een merkwaardige historische ontdekking in de veldstraat. Namelijk die van het oudste huis dat tot nog toe werd aangetroffen in Vlaanderen. Er is ooit nog een tramlijn geweest Brugge Ė Zwevezele. Tijdens de eerste wereldoorlog werd de kerk gebruikt als hospitaal.

Maar we zijn gekomen om te wandelen en kiezen vanuit zaal Wara voor het 7 km parkoers. Het is bewolkt, windstil, iets aan de frisse kant maar het zal de ganse dag droogblijven en in de gegeven weersomstandigheden is dit een fraai pluspunt.

We worden meteen aangenaam verrast als we langs de beek het veldwegeltje opgestuurd worden. Een echt natuurboeket van wilde orchideeŽn werd ons aangeboden in diverse kleuren zelfs in dit natuurgebied, machtig mooi. Een hemels paadje, dat ons een paradijselijke indruk meegeeft. Een houten bruggetje brengt ons naar de geboortedreef. De mooie landschapszichten kunnen ons heerlijk bekoren. Gezellige bosdreven zijn een hemelse belevenis van drie grote waarden die we den dag van vandaag soms hard missen. Vooreerst een prachtige natuur, de intense rust, en de onthaasting die zich van ons meester maakt. Voor het bos wordt hier gezorgd, herstel van zeldzame vegetaties of biotopen als heide moeras en poelen, hier valt de grove den op.

Deze tot 30 m hoge boom met zijn bijzonder veelzijdig hout en bijproducten zoals hars, en terpentijn, wordt door de mens al eeuwen lang gewaardeerd in onze bossen.Het talrijke en duurzaam zaad is licht(150000/kg ) en wordt door de wind verspreid. Heeft een enorm verspreidingsgebied, je vindt hem van Schotland tot diep in MongoliŽ. In Noorwegen, groeit de grove den tot 300 km van de poolcirkel. In het bos vinden we nog enkele paddestoelen, sommigen lijken op echte keien. Verder nog boeiende veldzichten langs de rand van het dorp. O nog een specialere, we hadden een rustpost in het saloonEen lokaal voor cowboyís, dat er in het weekend veel plezierige enragementen beleven, voor de normale toegang is een clubkaart vereist.

Parkoermeester je hebt ons tenzeerst geboeid en zeer aangenaam verrast, met dat uitzonderlijk mooi natuur en bloemenparkoers, het was ťťn van de mooiste.

Van harte proficiat en van harte dank voor je gewaardeerde inzet, dat was echt klasse.

Ook de organisatie was traditioneel zeer verzorgd, en de inzet van iedereen ten zeerste gewaardeerd ook voor iedereenvan harte proficiat en van harte dank.

Godelievestapper hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.