Van druk verkeer, naar heerlijk rustige natuursfeer.

Gepost door: Kastaar |De Frisse stappers Brugge

St. Andries- Brugge 10-05-2015

Op deze lentemorgen zijn we te gast bij de frisse stappers Brugge, het is wat fris in de vroege morgen maar tijdens de dag word het heerlijk wandelweer.

Van uit het scholencomplex van de Manitobalaan zijn we via het speelpark de weg op voor het 6 km parkoers, langs enkele met bloeiende bloempjes bestaand pad. Het duurt niet lang of we komen weliswaar, veilig van het verkeer gescheiden langs de drukke expresweg, ja men moet ergens een inloopstrook hebben. Maar enkele honderden meter verder en het parkoers zal een gans ander karakter aannemen.

Links worden we een bospaadje ingestuurd, het is het begin van wat een prachtige natuurwandeling zal worden. In het bos een festijn van fris groen, en mooi bloeiende bloemen en struiken, machtig mooi. Hier en daar ligt wat dood hout, waarop tal van nieuw leven te ontdekken valt, insecten en allerlei knabbeldiertjes graven er gangen in en vindt er voedsel. In de holle bomen leven spechten, mezen en vleermuizen Dood hout is een schakel in de kringloop van voedingsstoffen Wanneer het hout vergaan is tot humus dient het als voedingsbomen voor een jongere generatie bomen. Zo zie je maar als je dood hout ziet liggen in een bos dat dit geen verwaarlozing van het bos is, en denk nu niet te rap dat het weer teveel kost om dat op te ruimen, nee bosbeheer is een vak apart.

Na het bos enkele rustige wijken met heerlijk bloeiende voortuintjes. Tussen de beukenhagen door vinden we midden op de weg een meikever die we terug bij de haag zetten. Waar is de tijd dat meikevers gingen schudden, die in een doosje met enkel gaatje en een paar groene bladeren in stopten, om dan onderling te kunnen discuteren wie de grootste en de schoonste kever geraapt had. Een oud wit gekalkt huisje, rode dakpannen en heel wat groen eirond een idyllisch prentje uit de oude doos. Voor de versierde ingang van een school, enkele kunstwerkjes gemaakt door de kinderen. Daarn stappen we een stukje prachtige natuur in, een klein aartsparadijsje. Komen ook langs wat sportvelden en passeren de plaats van oorsprong van het krachtbal centrum Etienne Schotte. Krachtbal ontstond in 1960 in Brugge. Etienne Schotte was de basislegger van deze sport, hij was licentiaat. Krachtbal wordt gespeeld met 2 ploegen van 4 spelers, de bal is iets speciaals die is namelijk keihard want die is gevuld met paardenhaar. Naargelang de categorie weegt deze bal van 1-2-3-of 4 kg, en een wedstrijd duurt 2 x 25 minuten. Een doortocht door het Tillegembos mag niet ontbreken op hert parkoers van deze streek. Langs prachtige dreven stappen we richting kasteel genieten van enkele mooie zichten. We mogen even binnen in het kasteel waar we van onze rustpost genieten Na Tillegembos nog een bos maar ene met een niet zo mooie reputatie namelijk het Galgenbos. Na verschillende verplaatsingen wegens uitbreiding van de stad werd de galg verplaatst naar St. Andries nabij de Diksmuidse heerweg, deze galg genoemde stenen galg zou tot in 1795 in gebruik blijven. Deze mocht in de middeleeuwen niet opgesteld staan binnen de stadsmuren. De armsten werden verbannen naar vier te velde gelegen stukken, ze werden de akkerzieken genoemd. Moesten een lange mantel dragen en een zwarte vilten hoed met lintje. De zieken woonden in houten huisjes en mochten de lijken van de opgehangenen bewaken en begraven, en kregen daarvoor van de stadsmagistraat een kleine vergoeding.

De haagbeuken die we hier vinden zijn eeuwen oud. Buiten het bos in een wijk vinden we nog een praktische tuintip voor een mini groetentuintje, machtig goed gevonden.

En zo naderen we dan het einde van een zeer afwisselende prachtige natuur wandeldag. Parkoermeester van harte proficiat en van harte dank voor je inzet, ook de organisatie en de medewerkers willen we in dezelfde dankbetuigingen betrekken. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.