Van kolengruis naar pure natuur

Gepost door: Rita |4 Op 1 rij

VAN KOLENGRUIS NAAR PURE NATUUR


14 september was weer aangebroken en de wandelaars van 4op 1 rij wisten het wel: de clubdag begon gevolgd door een heel lekkere barbecue! Het zou een prachtige zomerdag worden, wat effectief zo uitdraaide.


De bus van VDK vertrekt altijd stipt op tijd en Henk zette de bus precies om 7 uur in vooruit.  Het zou een niet zo lange rit worden met een prachtige natuur om te bekijken: lange nevelslierten lagen op de velden en de stralen van de zon doorspekten die neveldruppels.

In Avion aangekomen kregen we een echte franse croissant...uit Aartrijke...aangeboden.
Dan trok de vrolijke wandelbende het Parc de la Glissoire binnen. De eenden kwaakten rond en in het water, gehuld in nevel. We bewandelden een weg- heel gelijkend op de groene 62 over houten bruggen en genoten van de groene natuur. Even verder kwam een groot glazen gebouw in zicht: het was La Musee de Louvre, een nevengebouw van het Louvre in Parijs. Hier kan men 5000 jaar geschiedenis beleven.  Dit gebouw werd op 4 november 2012 geopend precies op de feestdag van de heilige Barbara , de patrones van de mijnwerkers. Heel typisch voor deze streek! Een Weetje: de toegang is GRATIS!!!!  Daar kregen we de kans om even uit te blazen.

We trokken verder richting de tweeling terrils, langs handwerkhuizen en prachtige bloemenvelden. We wandelden over een prachtige brug over de autoweg om even verder de terrils in het oog te krijgen.
Velen onder ons gingen de uitdaging aan om deze terril in Loos-en-Gohelle te beklimmen om boven een prachtig uitzicht te aanschouwen: jammer genoeg was het deze keer wat mistig...degenen die de klim niet aangingen, hebben de omgeving verkend: in de verte konden we het monument van de Canadezen waarnemen. Dit monument hebben we enkele jaren terug bezocht.
Daarna kwamen we aan onze middagcafe: Au briquet du Chevalet waar de CHti tripel gretig werd geproefd.


Na een ritje van 9 km kwamen we aan het begin van onze namiddagwandeling in Benifontaine en we trokken door een prachtnatuur met smalle boswegeltjes en prachtige vijvers. Lieven vertelde ons dat we straks een paar kunstwerkjes konden bewonderen maar we hadden moeite om die te bepalen…
Na  8 wondermooie kilometers kwamen we aan Le Carpe Diem in Wingles waar we onze dorstige kelen konden smeren. Aanvankelijk was het nog gesloten aangezien de eigenaar op zoek was naar een bus.  Groot was zijn verbazing toen hij hoorde dat we te voet waren gekomen!

In Veldegem wachtte ons een heel lekkere barbecue met een gratis picon a la Alberte! Onze 2 nieuwe bestuursleden in spe waren precies al in vergadering!

Onze dank gaat eerst en vooral naar Lieven om dit prachtparcours uit te stippelen en te leiden maar ook naar het bestuur dat deze uitstap mogelijk maakte en niet te vergeten: de weergoden!!!


\r\n