Vanuit de scheure, te lande en rond de deure

Gepost door: Kastaar |Guldenbergstappers Wevelgem

Gullegem 24-08-2014

Voor deze wandeling zijn we te gast in Gullegem bij Guldenbergstappers Wevelgem. Als we het centrum bereiken wijst een vriendelijke seingever een comfortabele parkeerplaats aan in de ruime omgeving van de kerk. Hij wijst ons ook een smal paadje tussen twee huizen doordat ons meteen naar de schuur brengt. Allee, gij moeten we nu starten bij de boer in een scheure, komaan zeg, en ’t is nog waar ook een grote scheure, zoe je da kun peizen. Pas op hé, met je voeten op de grond blijven maar dat is geen gewone schuur.

Deze schuur heeft een geschiedenis. Het is een dwarsschuur met wagenkot, eigendom van de guldenabdij tot aan de Franse revolutie. Dit maakte deel uit van ’t goet te wynckele voor het eerst vermeld in 1227. Volgens vermelding in de puntgevelgebouwd in 1732. Hebben jullie het vakwerk gezien in het gebinte? Echt oude ambachtelijke stielkennis. De schuur is gerestaureerd in 1994-1995 en beschermd vanaf 29 maart 1982. Eens een uniek gezellige start gelegenheid. Een mooi zomerzonnetje, 12° op de thermometer, windstil met een stijgende temperatuur tot om en bij de20° zou ons de ganse dag aangenaam wandelweer bezorgen, en we zijn van start op het 6km parkoers.

Een stukje groen, wat stoere bomen en een paadje van nauwelijks één meter breed tussen twee huizen door brengt ons het parkoers op voor de St. Amanduskerk. Wat ogenblikkelijk opvalt, is de grote ruimte rond de kerk en in het centrum, en daarbij het opvallende groen in de dorpskern, die een heerlijk zicht geeft, bomen struiken en bloemen geven een levend beeld, machtig mooi. Zoals het stijlvol oud huisje met een indrukwekkende treurlinde erbij, echt een prentkaart beeld. Bij het binnenkomen van de gemeente het monument van de vlaswerker of de vlasser, een eerbetoon aan allen die hier in deze streek hebben gewerkt tijdens de bloei in de 19de eeuw. Maar dat is verleden tijd, allerlei oorzaken waren de teloorgang van deze bedrijvigheid. Trekken nu wat landelijker op, een gigantische boerderij weer houdt onze aandacht. Ook een hoge fabrieksschouw een stille getuige van een oude industrie. Men wil ook de streek proper houden, want op een vrachtwagen vinden we een oproep om ons afval te sorteren en naar de juiste bestemming te brengen. Een smal kiezelweggetje brengt ons door een bosje. Er zijn blijkbaar hier ook grote gezinnen te vinden, want een ondernemer heeft zelfs 9 zonen om allerlei werkjes uit te voeren, tja als heel de familie ineens komt zal de klus rap gedaan zijn, dag moeder. We stappen richting industrie terreinen op, maar zullen kiezen voor de kasteelstraat en komen dus langs de terreinen. Passeren een groot sportcomplex Finlandia, en recht tegenover het verdoken kasteel in een groene bomengordel. Tussen al die hoogtechnologische firma’s vinden wij een groenten verwerkend bedriijf. Het verbaast ons niet zo zeer want we hadden al regelmatig, ajuinvelden en bonenvelden ontdekt en ook wat koolsoorten velden. Dus buiten het industriële ook nog het landbouwleven alles in een harmonieus beeld, al die bedrijvigheid zal wel een welgekomen inkomstenbron geweest zijn als vervanger van de teloorgegane vlasindustrie. Komen in een wijk terecht, en er is blijkbaar een algemene vergadering voor eenden gepland. En mensen zijn ze gewoon want we wandelen er zo doorheem, en een paar zeggen vriendelijk goedendag kwak kwak, dat is eendentaal. Wat verder kijken we wat verwonderd uit naar een moderne woonwijk, een zeldzame bouwstijl voor ons totaal nieuw, echt eens ietsje anders. Nog wat kronkelweggetjes door een klassieke woonwijk en een betonpaadje langs de beek brengt ons terug naar de schuur.

Parkoermeester van harte proficiat en van harte dank voor je inzet. Je hebt je streek getoond in al zijn aspecten, groen, natuur en industrie in één harmonieus interessant en mooi een uniek mooi gebied. Ook de organisatie, in dat decor van die geschiedkundige schuur was een echte meevaller en een niet alledaags decor, ook hiervoor proficiat en dank Ook de gewaardeerde inzet van alle medewerkers mogen wij zeker niet vergeten want ander was deze wandelhoogdag niet doorgegaan, daarom ook de beste felicitaties

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.