Vlaanderen Wandelt te Brasschaat

Gepost door: Rita |Wandelsport Vlaanderen

\r\n \\r\\n

VLAANDEREN WANDELT IN Brasschaat viel letterlijk gedeeltelijk in het water!


Met ongeveer 2900 wandelaars hebben we de streek van Brasschaat met zijn vele bossen verkend (in Brakel waren er ongeveer 3400)! Voor het grote evenement van Vlaanderen Wandelt hebben
\\/&/WK Noordergouw\\/&/ en de Merksemse Wandelclub \\\"De Stroboeren\\\" samen met het regiobestuur en de gemeente Brasschaat die dag in goede banen geleid. Er waren 8 afstanden uitgetekend : 4,7,10,14,18,21,25 en 30km!! De afstanden klopten wel niet helemaal want ze waren allemaal zo\\/&/n 2 km langer...

Na een vlotte heenreis bereikten we rond 9uur onze bestemming. We spraken wel even onze knapzak aan want ons ontbijt was al een tijdje verteerd... Bij onze start moesten we wel onze regenjas en paraplu ter hand nemen want een zonnige dag was en werd het zeker niet! Maar het had erger gekund!!

Na een korte doortocht van het \\\"Peerdsbos\\\", een van de oudste bossen van Antwerpen, met prachtige bomen begroeid met paddenstoelen, kwamen we wel in het centrum van Brasschaat terecht en de vele winkels spraken ons niet echt aan. Langs drukke straten kuierden we tussen de statige, luxueuze villa\\\\/&/s en velen opperden wel dat wij niet zo\\\\/&/n werk hadden aan het onderhoud van onze ruiten om maar van de rest te zwijgen!!! Bloeiende paardenkastanjes brachten wat kleur in de omgeving.
Na de tweede controle werd het parcours helemaal anders: een prachtige natuur werd ons deel!  We betraden het domein \\\\/&/de Mick\\\\/&/. Ondertussen was de regen opgehouden en werd het voor de rest van de dag droog tenminste als je niet onder de druppende bomen liep...
Langs een parcours van kabbelende beken en vijvers konden we echt genieten. Bij een prachtig pad zagen we een oude bunker belegd met keien en een omgevallen boom bracht onze fantasie tot leven. Wat een kanjer was dit zeg!
We sloegen het bos \\\\\\\"De Inslag\\\\\\\" en het \\\\\\\"Golempad\\\\\\\" in en kwamen aan een geklasseerde torenpoort die echt het bewonderen waard is! Vandaar vertrok het \\\\\\\"sprookjespad\\\\\\\" waar we konden genieten van een heerlijke natuur. Zelfs een vijver met een kolossale tennisraket (!!!)trok onze aandacht...
Rond \\\\\\\"De Hemelhoeve\\\\\\\" zagen we eendjes en ganzen vrolijk rondzwemmen en die trokken zich niets aan van de vele wandelaars! Een oude sluis trok onze aandacht en werd grondig bekeken want het was wel een heel groot verschil met de moderne sluizen... de natuurliefhebbers hadden zelfs trapjes voorzien opdat de padden en andere dieren uit de sluis konden raken.
Verder kwamen we aan een groene gracht: de \\\\\\\"Antitankgracht\\\\\\\". Dit is een kunstmatige waterloop die deels in de buurt van een uitgebreid loopgravennetwerk uit W.O.I gegraven werd. Nu evolueert het naar \\\\/&/een groene straat\\\\/&/ die verschillende natuurgebieden en bossen met elkaar verbindt en de migratie van dieren en planten mogelijk maakt. Langs de oevers kom je regelmatig restanten van militaire bouwwerken tegen.
Na een volgende controle trekken we door een slijkerig pad waarlangs de brem in volle bloei staat.
In de verte tussen het groen nemen we een toren met een citerne erbovenop waar. Waartoe die dient is voor ons een raadsel! Dan komt het \\\\\\\"kasteel van Brasschaat\\\\\\\" in al zijn pracht te voorschijn!!  Een brede slotgracht loopt er omheen met fantastische oude bomen als decor: een pareltje!!! Jonge bleekgroene dennentwijgjes kleuren het fabelachtge pad.
Daarna wandelen we in \\\\\\\"het Peerdsbos\\\\\\\" langs prachtige paden waar we volop van de heerlijke natuur konden genieten... wat een natuurschoon komt ons nu tegemoet!! Een bloeiende rhododendrom kondigt ons de volle lente aan.
Het park van Brasschaat spreidt zich voor ons uit, jammer dat de fonteinen niet in werking waren.
Dan wandelen we nog even langs de dorpskerk en een oude pomp en in het bos horen we reeds de vrolijke muziek in de starttent tussen de bomen door schallen...
Velen hebben de 14km afgehaspeld, ook de 18km en vooral de 21km kende een groot succes bij onze club. Een 8-tal leden legden 25 km af en ook de 30km sprak enkelen aan. Jef vond het zelfs nog niet genoeg en heeft er nog eens de 4km bijgevoegd net als Sabine die de 21km niet voldoende vond! De 30km kwam ook langs \\\\/&/het schietveld\\\\/&/ nu omgevormd tot vliegveld. Deze oude controletoren wordt momenteel ingericht en sinds 2000 is de ecologische waarde van het vliegveld en haar omgeving opgenomen in het Europese netwerk van NATURA 2000-gebieden.

In de tent was het een vrolijke boel: al was er geen dansvloer voorzien, de danslustigen vonden toch ergens een plaatsje! Rita zwaaide dan maar mee met de opwekkende muziek! Na een welverdiende pint of iets gelijkwaardig zijn we wel erg voldaan terug de bus gaan opzoeken en konden we weer huiswaarts vertrekken.

Waardering van de wandeling op de \\\\\\\"schaal van Marleen\\\\\\\": een 7,5!!! En dat zegt heel wat...

\\\\r\\\\n \\\\r\\\\n \\r\\n \r\n