Vrede en rust rond Mesen

Gepost door: Kastaar |WSV Wervik

Voor deze wandeling zijn wij te gast in het momenteel rustige Mesen bij W.S.V. Wervik, maar eens was het anders. Het welvarende Mesen was indertijd een belangrijk centrum van de lakenindustrie samen met Rijsel, Ieper en Brugge. Maar tijdens de groten oorlog het toneel van bloedige en wrede veldslagen. Soldaten uit verschillende werelddelen vochten   .
wat zeker opvalt is de eigenaardige kerktoren met zijn opvallende koepel op de toren, in de volksmond “ den dikkop “ genaamd. Na volledige verwoesting is de St. Niklaas kerk volledig heropgebouwd in 1928, tot zover een stukje geschiedenis. Wij zijn gekomen om te wandelen en kiezen voor het 12 km parkoers.

Een mager lentezonnetje een fris briesje en wij zijn ribbedebie, wij stappen richting centrum op en komen voor het stadhuis en het gemeenteplein die wij rechts laten om via enkele kleine straatjes naar het open landschap op te stappen. Meteen worden wij geconfronteerd met het licht golvende landschap, met wat later zou blijken een paar onverwachte kuitenbijters. Maar geen gezeur het levert ons prachtige panoramische beelden op machtig mooi. Dat hier zoveel gruwel gebeurd is tijdens de grote oorlog is thans nauwelijks te zien. Wel zijn er tal van kerkhoven en monumenten die ons eraan herinneren. Het word een pleiade van prachtig rustige paden die ons leiden naar Paece Village, thans een verblijf en congressen centrum.

Hier vinden wij onze rustpost, een prachtig en comfortabele rustpost. Wij vinden er ook enkele mascottes van de verschillende soldatenuniformen die hier streden, met vooral de Ieren die sterk in de meerderheid waren. Op onze weg waren wij ook een steenoven gepasseerd wel degelijk in verval, maar er lagen nog veel stukken zogezegde draineringbuizen.

Na de rustpost slenteren wij rustig verder door het zeer aantrekkelijke landschap en stappen naar het Iers vredespark toe. Het ligt zo een stukje achter de rand ven het centrum. Het wordt een pittig stukje klauterwerk maar het is hemels mooi. Blikvanger is hier depark toe. Het ligt zo een stukje achter de rand ven het centrum. Het wordt een pittig stukje klauterwerk maar het is hemels mooi. Blikvanger is hier het vredespark toe. Het ligt zo een stukje achter de rand ven het centrum. Het wordt een pittig stukje klauterwerk maar het is hemels mooi.. Het ligt zo een stukje achter de rand ven het centrum. Het word een pittig stukje klauterwerk maar het is hemels mooi. Blikvanger is hier depark toe. Het ligt zo een stukje achter de rand ven het centrum. He’t word een pittig stukje klauterwerk maar het is hemels mooi.Blikvanger is hier depark toe. Het ligt zo een stukje achter de rand ven het centrum. Het word een pittig stukje klauterwerk maar het is hemels mooi.Blikvanger is hier depark toe. Het ligt zo een stukje achter de rand ven het centrum. Met een pittig stukje klauterwerk maar het is hemels mooi. Blikvanger is hier depark toe. Het ligt zo een stukje achter de rand ven het centrum. Het wordt een pittig stukje klauterwerk maar het is hemels mooi..Blikvanger is hier de ronde toren als monument van alle gesneuvelden van heel het Ierse eiland die religieuze en politieke verschillen overstijgen , het is een toonbeeld van verzoening voor het verleden , de slag begon op 7 Juni 1917.

Intussen zijn wij in te vredespark, in drie pilaren zijn de nummers van de gesneuvelden ingebeiteld en op de stenen platen staan teksten van gesneuvelde soldaten , laat ons hopen dat deze gruwelen nooit meer terugkomen , maar helaas in andere werelddelen is het nog een haar beter , zie maar de dagelijkse journaals op T.V. , spijtig maar het gebeurd.

Wij komen ook langs de St Niklaaskerk met zijn eigenaardige toren , en zijn crypte , wij maken van de gelegenheid gebruik om deze eventjes te gaan bezichtigen , ook dit is een uitzonderlijke vasstelling.Een pankarte aan de kerkgevel herrinnerd er ons aan dat in de toren een nieuwe vredesbeiaard hangt met 61 klokken, geschonken door instanties en personen uit meer dan vijftien landen.

Aan de kerk vinden wij een gedenksteen van sergeant Samuel Frickelton , een Nieuw-Zeelander geboren in 1891 in Schotland. Alhoewel gewond slaagt hij erin om twee Duitse mitraileursnesten buiten gevecht te stellen. En zo stappen wij langzaam maar zeker naar het einde van onze afwisselende natuur – en geschiedenisvolle wandeling.

De parkoermeester mag blijven , de organisatie was verzorgd en meer moest dat niet zijn.

In ieder geval aan iedereen van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid