Wandelen door de prachtige Jekervalei

Gepost door: Rita |Tongerse wandelvrienden

\r\n

Ontspannen wandelen in de zon door de prachtige\\r\\nJekervallei !!

Heel vroeg in de morgen vertrokken we met een volle bus  naar de Jekervallei in  Kanne-Riemst, op de grens met Nederland. Het is een gebied vol met mergelgrotten die we meerdere keren konden zien en betreden.

Deze keer speelde  het nieuwe zomeruur ons ferm parten want we moesten nog een uurtje vroeger opstaan... Maar geen nood: stil op de bus werd het niet en we keken reikhalzend uit naar deze verkenning van alweer een nieuw wandelgebied. Het zou een zonnige lentedag worden en we hebben er volop van genoten!!!

In Kanne was het bijzonder druk want een bus van  Hanske de Krijger was ook juist  aangekomen!  Maar Wim laveerde tussen de drukte en bemachtigde in zeer korte tijd onze inschrijvingskaarten.  Wij genoten ondertussen van een lekker kopje koffie of iets dergelijks  om zo vlug mogelijk  te kunnen beginnen aan onze prachtige, golvende (?) wandeling.

Het eerste deel was een pareltje. We ruilden nogal vlug het Albertkanaal voor een prachtige  natuur.  Kronkelende smalle paadjes voerden ons door het golvende HoogCannerbos en onze luchtpijpen werden opengezet.  Weilanden, holle wegen en uitgestrekte landschappen gaven ons een wisselend beeld van deze streek. Even later beklommen we de heuvel waarop het kasteel van Neercanne staat, juist nog op Nederlandse bodem, en hadden een magnifiek panoramisch zicht.  Dit kasteel werd gebruikt om in 1991 het verdrag van Maastricht te tekenen: daardoor veranderde de EEG in de Eu! Dit bracht een gemeenschappelijke markt en een nieuwe munt voort: de euro!!

We wandelden rond het domein zodat we een prachtig beeld van dit kasteel (waar nu een restaurant is gevestigd) te zien kregen. Eens terug  in Kanne doken we links een prachtig deeltje natuur in langs de Smokkelmolen ( een B en B) , om even verder onze eerste rustpost ( een zaaltje onder de  kerk!!) te bereiken. Daar zagen we veel van onze clubgenoten terug die zich tegoed deden aan allerlei lekkers!

Daarna trokken we door het gebied De Patersberg. De naam alleen al laat  vermoeden dat er een kuitenbijter voor ons ligt. Het was wel efkens op de tanden bijten maar het was zo mooi!  Door glooiend gebied namen we een supernatuur waar en in het bos stond  het vol met orchideeen en mossen. Prachtige bomen in volle bloei maakten ons lentegevoel kompleet!  We namen een mergelgrot waar, te midden van het heuvelachtig landschap, en namen natuurlijk even een kijkje..

Bij de volgende controleplaats( weer het zaaltje onder de kerk!) zaten heel wat mensen buiten van het zonnetje te genieten... In het laatste gedeelte namen we de kant van het Albertkanaal en wandelen eerst over de brug  om verder langs de oever te wandelen... Enkele bunkers lijken ons te te volgen en verder staat ons een kolossale kuitenbijter te wachten maar het geeft ons een fantastisch panoramisch uitzicht.Jammer dat er zo veel trappen aan vooraf gingen.... We kwamen in Eben-Emael aan een indrukwekkende bunker en oorlogsmateriaal waar veel belangstelling voor was...

Er werd ook duchtig bij geposeerd!!!  Sommigen waren al klaar en Sabine genoot nog van het zonnetje aan de kant van het kanaal. Gelijk heeft ze!!!

  
In de startzaal heerste  er een gezellige  sfeer maar... enkel nadat de bus van Oudenaarde vertrokken was... Dan hadden we toch even plaats!! We genoten nog van een natje en een droogje om deze fantastische dag af te sluiten! Jef kwam laatst aan want de 23 km was niet lang genoeg, hij nam er nog een stukje bovenop!! Zelfs de andere afstanden vielen in de smaak: 12km, 14km en 19 km

  
Enkelen hadden de dagen ervoor te grote arbeid gedaan en moesten zich tevreden stellen met een 9 of 10km! Maar... wie doet het hen na, na zo n zware arbeid vooraf???!!!  Voor iedereen een dikke pluim!!!
  
We zijn zonder veel verkeer gezond en wel in Zedelgem aangekomen met een heel voldaan gevoel...
  
Het was een fantastische dag met heel veel dank voor ons bestuur dat dit weer mogelijk maakte...
\r\n