Zeer genietbaar landelijk rond Affligem

Gepost door: Kastaar |De Pajotten Hekelgem

08-06-2014 Affligem

Het is zwaar bewolkt, windstil en ongeveer 20° als wij ons aanmelden in cultuurcentrum Sanderus. Onderweg hadden wij een drietal vlaagjes gehad, wel iets anders dan daags ervoor, met die stortbuien, en buitenmaatse hagelbollen, nu het zou droog blijven en later zou de zon nog eens erdoor komen. Goed wij zijn gekomen om te wandelen en kiezen dan ook voor het 12 km parkoers.

Het was de provinciale wandeldag Vlaams-Brabant en velen hadden de lokgroep gehoord vandaar het grote aantal.

Wij zijn meteen de groene zone in, in het bijzonder naar het Bellekouter bos. Een lang matig steil hellingetje bestaande uit een smal bosweggetje brengt ons niet alleen door het bos, maar ook naar een hoger gelegen punt, die ons tal van mooie en aangename panorama’s zal bezorgen. De doorgang door het bos tussen het geurig zomergroen, en de begeleiding van onze gevederde vrienden, die met hun gezang ons een heerlijk natuur verschijnsel bezorgden. Ook de velden zijn mooi, frisgroen want vooral de aardappelen zijn al flink gegroeid en staan klaar om hun wit of paars bloemenveld te presenteren. Dat rustig golvend, want veel vlak is het niet, maar geeft een machtig traininggevoel die voor iedereen zeker doenbaar is, en die heerlijke rust die het landschap uitstraalt is een weldaad voor lichaam en geest, een stevige ondersteuning voor een goede gezondheid. Wat ook eigenaardig is, zijn de vele houtkanten her en der verspreid in het landschap, en dan die groene gordel van de horizon, zo dicht bij de wereldstad Brussel.

Na wat slenteren en klimmen, komen wij in Essene. Een lief steenoud dorpje, gelegen op een heuvel, waar belangrijke oeroude verbindingswegen elkaar kruisen. Het gezellig kerkpleintje, zijn oud kerkje met zij barokken kerkdeur, met boven de deur 1664, dat is het jaar dat de toren herbouwd is. Het kerkje zou dateren uit de 13 de eeuw. Bovendien zijn er binnen heel wat merkwaardige kunstwerken te bewonderen uit de 13de eeuw. Het heeft ook een beroemd Van Peteghem orgel. Op het plein een merkwaardig monument, dat van de ‘papeter’, dit zou de bijnaam zijn van de inwoners.Hun bijnaam zouden zij bekomen hebben na een rampzalige zomer, waarin de graanoogst en aardappeloogst volledig mislukten. Zij hadden enkel de melk van hun koeien als voornaamste voedingsbron en daar maakten zij pap van.

In het keurig cultureel centrumpje benutten wij onze eerste rustpost. Wij verlaten het centrumpje gaan eventjes ons zoveelste hellingetje op, en ontdekken een niet alledaagse bezigheid. Wij zien namelijk een centrum voor het schaapsdrijvend met hond. Op de hoogte staat een vrouw met wat schaapjes en een herdershond, een enig mooi samenspel tussen mens en dier. De vrouw stuurt de schaapjes weg, de hond blijft liggen een tijdje later geeft zij het signaal de schaapjes te halen en in een sierlijke bocht is de hond de schaapjes halen en brengt zij in vliegende vaart keurig in groep tot bij de vrouw terug, en wees gerust schaapjes en hond houden er een duchtig spurtje op na. Wat verder op een andere heuvel, een soort grote parasol gesteund door een massa palen, bovenop wat schoteltjes en in het midden een grote antenne. Nee, nee het is geen barbecue plaats, hoewel het daarvoor goed zou dienen. Maar het dient voor iets heel anders, met deze antenne controleert met het Europese luchtruim van de burgerluchtvaart. Het ranke torentje van Essene steekt speels boven het zomergroen uit. Wat later komen wij langs twee leeuwen, en zijn niet bang, zij hebben juist gegeten want zij liggen er te rustig bij. Nog wat kronkelende weggetjes en rustige bospaden bieden ons heel wat aangename en zeer mooie passages. In bepaalde wijken ook heel wat prachtige voortuintjes en zelfs grote tuinen. Ook nog een mooi kapelletje bij een grote oude maar witgekalkte hoeve is een echte parel. Zo gaan wij terug naar de inschrijfzaal voor een 2de rustpost, want binnen zijn wij nog niet. Er wacht ons nog een prachtig stukje natuur dat ons zeker kan boeien. Aan alle mooie momenten komt een einde, en zo bereiken wij dan toch na 12 km de eindmeet, voldaan en tevreden.

Parkoermeester van harte dank en van harte proficiat voor je inzet. Ook de organisatie gaf een zeer verzorgde indruk, maar traditiegetrouw zijn wij dat van de Pajotten gewoon, daarom aan iedereen dezelfde eerbetuigingen. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.