Zeer genietbaar rondje Koekelare.

Gepost door: Kastaar |Wandelclub Koekelare

31-05-2014 Koekelare

Tijdens het aanbod van het verlengde weekend van O.L.H. hemelvaart hadden we eens goesting om het wat kalmer aan te doen. We kozen dan ook eens voor een minimum parkoers van 7 km.

Dit soort parkoers komt minder in de aandacht dan de langere parkoers. Nochtans is de inzet van die wandelaars dezelfde, en dient de organisatie ook eenzelfde inzet naar voor te brengen, of zijn die parkoers overbodig? . Nee hoor, de wandelaars op deze parkoers verdienen evenveel respect. Het zijn vaak oudere senioren, die niet zo goed meer onderweg kunnen, maar nog steeds graag eens buiten komen. Andere mensen komen dan weer uit een revalidatie periode en maken zich klaar om de vroegere draad terug op te nemen. Dan zijn er nog de mensen met een beperking ook zij behoren tot de maatschappij.

Goed we gaan eens kijken wat er zoal te zien zal zijn, onder een loodzware ochtendhemel, windstil en 13 op de thermometer zijn wij ribbedebie, nu in de loop van de dag wordt het dan heerlijk wandelweer. Door de grote poort stappen we het park in, en maken een korte wandeling aan de vijver. Het is er muisstil, en de goudgele Irissen in de rand van de vijver kleuren het landschap mooi in. Wat verder een beestentoren dat gaan we eens bekijken. Zal die bewoond geraken? Wees er maar van overtuigd. Behalve de honingbijen vliegen bij ons meer dan 300 soorten wild bijen rond. De naam doet misschien anders vermoeden, maar wilde bijen zijn niet agressief. Je vindt ze in alle vormen en kleuren en ze luisteren naar mooie namen, zoals metselbij, slobkousbij, behangersbij, maskerbij enz..

Wilde bijen bijen graven een gangetje in de grond, leggen er eitjes en laten wat stuifmeel voorraad achter. Sommige doen dat bovengronds en zoeken wormgaatjes in boomstammen, holle stengels of in een beestentoren zoals hier. Bijen zijn goede bestuivers. Niet alleen van wilde kruiden en bomen maar ook van fruit en groenten. 2/3 van de bloemen en 1/3 van de landbouwgewassen kunnen niet zonder bijen voor bestuiving. Zij zijn dus levensbelangrijk voor alle leven op aarde, zelfs wij kunnen moeilijk verder zonder die kleine werkertjes. Maar de laatste tijd gaat het niet goed met de bijen. Minder wilde kruiden en minder nestplaatsen en op de koop toe worden zij vergiftigd door onkruidverdelgers, daarom zijn beestentorens en bijenhotels uiterst nuttig voor die waardevolle kleine werkertjes. Wil je zelf wilde bijen helpen neem dan eens een kijkje op www.natuurpunt.be/wilde bijen, of www.west-vlaanderen.be/ bijen en je gaat een beter begrip krijgen van de bijen.

We krijgen ook een passage langs de Swytwal, ook een interessant natuurbiotoop. Zo komen wij stilaan aan de buitenrand van Koekelare en genieten heerlij van de golvingen in het landschap. Ook wat prachtig boerderijen, en zelfs op een erf staat het echtpaar beer klaar om op het erf te passen. Het is juni en op de velden gaan de eerste aardappelen meld hun bloei het landschap inkleuren met hun wit of paars bloemenkleed, ook het vee op de weide geeft kleur en leven aan het landschap.

Ook een doortocht van het Oosthof is een aangename passage met het chinees bruggetje en wat kunstwerken. De doortocht op het moderne plein geeft een hedendaags beeld van de moderne samenleving. In centrum de blaaspijp genieten wij van onze rustpost. Na deze stappen we richting park De wallaart. Een oase van rust en natuur, en ook nog enkele gebouwen die een grote belevenis en geschiedenis meemaakten.

Parkoermeester van harte proficiat en van harte dank voor je inzet. Ook de organisatie was zeer verzorgd en alle medewerkers deden voortreffelijk hun werk, daarom ook voor hen dezelfde lofbetuigingen.

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.