Zeer genietbaar wandelparkoers in Kuurne

Gepost door: Kastaar |De Klinkersclub

Kuurne 14-05-2015

We zijn er te gast in de ezelsgemeente Kuurne, in de schaduw van de hippodroom. Is dat niet een beetje grof die mensen de titel van ezel geven, of geeft het niets. Oh pardon, aanvankelijk was dat een scheldwoord, ja de Kuurnse boeren en handelaars waren sí morgens vroeg op stap naar de markt in Kortrijk, met hun gammele karren getrokken door ezels maken heel wat lawaai in de straten. De uit hun slaap getrokken kortrijkzanen zegden dan wat kwaad daar zijn die ezels weer.

Maar het kan ook anders, ezels zijn namelijk vooreerst koppig maar ook intelligent, want zij schoppen geen tweemal tegen dezelfde steen. Dat zou nu een gave zijn van de inwoners, zij hebben een goed inzicht en zijn vastberaden Legendes zijn er nog wel maar wij komen wandelen. We zijn in het centrum Kobos in de schaduw van de hypodroom, bij klinkerstappers Kuurne en weĒ schrijven ons in voor het 6 km parkoers.

Stappen de wijk in achter het stadion en op een pilaster vinden we het symbool namelijk een ezel. Komen op rustig groene verbindingswegeltje, prachtig voortuintjes echt een lust voor het oog, op een uithoek zelfs een mooi kapelletje. Terwijl we in een groene ring rond Kuurne wandelen, zien we het silhouet van de grote tribune van de hippodroom. Terug langs mooie voortuintjes door en enkele mooi beplante verbindingsstraatjes. Als we in het park komen vinden we een bordje met uitleg over dunning. Dunningen zijn ingrepen in bostoestanden om de concurrentie tussen de bomen te begeleiden. Als in een (te) dicht aangeplant bos niet wordt gedund, groeien de bomen stokkerig op, en krijgen ze minder kansen om dikker te worden en een mooie kruin te vormen. Meer licht op de bomen te laten doordringen, en zo de natuurlijke verjonging van bomen en struiken meer kansen te geven en een gevarieerde struik- en kruidlaag te ontwikkelen. Het hout van deze dunning blijft deels in het bos achter in de vorm van liggende stammen en takkenhopen om het volume dood hout in het bos te verhogen. Dood hout in het bos is een onmisbaar onderdeel van het bosbiotoop en biedt nest-schuil- en voor voedsel en organismen.

Het is een uniek wandelgebied dat wij door stappen namelijk het natuurpark Leiehoek, de groene long van Kuurne. We krijgen ook een passage door een akkerflora. Een verzamelnaam van planten die vooral te vinden zijn op en rond de randen van akkers, die worden bewerkt of verstoord worden. Een groot gedeelte wordt in de volksmond onkruid genoemd, een aparte verzameling om iets interessants te ontdekken.

In het centrum van Kuurne, genieten we in een gezellig cultureel centrum van de ons aangeboden rust. Verkennen nog even enkele kleine straatje. Komen op een groot plein en boven op hert dak van het gebouw staat de feestneus van Kuurne. Het is ambroos, het feestbeest bij uitstek en ontworpen door cartoonist Nesten. Met de glimlach van ambroos beŽindigen we onze zeer afwisselende en zeer genietbare natuurwandeling, echt machtig mooi.

Parkoermeester, organisatie en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie gewaardeerde inzet. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.