Zeer genietbaar zonnig lenteparkoers in Waardamme

Gepost door: Kastaar |Pasar Oostkamp

Waardamme 21-04-2013 

Wij leefden op hoop, het zou toch weleens beteren met dat weer, en ja het was bingo, windstil en een heerlijk zonnetje waren van de partij bij de 10de Rooiveldtocht van Pasar Oostkamp in Waardamme, en wij kiezen voor het 12 km parkoers. 

De nieuwe startplaats is in de plaatselijke school viel best mee, een detail wij konden starten op zolder want de inschrijving was boven. 

Via een wegeltje, en een heel klein stukje Kortrijkse baan nemen wij de Akkerstraat. Een heel toepasselijke naam want even buiten het dorp vertoeven wij zogezegd op de akkers. Een fraai landelijk zicht, met enkele boerderijen en wat heerlijke zichten op Waardamme. Eventjes terloops over dat piepkleine complete dorpje, weet je dat hier bijna alle soorten handelsbedrijven zijn gevestigd, en zeker alle voor het dagelijkse leven noodzakelijk, je mag het nazien het klopt. 

Nu wij zijn komen wandelen en zetten onze tocht verder, en steeds komt die bosrijke horizon dichterbij, wij naderen een groot natuurgebied dat verschillende stukken bied, vandaag hebben wij het rooiveld en het kampveld, beiden behoren tot een ongeveer 200 hectaren groot natuurgebied. Onderweg hadden wij ook kunnen kennismaken met een zeer oude volkssport namelijk het vinkenzetten. Allemaal in één rij zittend op een stoeltje voor een kooi en maar luisteren naar de vogeltjes die hun liedje brengen, één liedje is een streepje en die het meeste streepjes kunnen noteren heeft is de winnaar, wij passeren in alle stilte want lawaai is overbodig. Wat later zijn wij een lange rechte dreef in met die wondermooie ontluikend natuur, en de gouden zonnestralen die door de takken heen priemen, machtig mooi. Het is er o zo rustig en hier en daar beginnen enkele van onze gevederde vriendjes een deuntje te fluiten. Op de grond ontluiken de eerste voorjaarsbloeiers wat moet het nog meer zijn. Ook de boerderijtjes soms verscholen achter een groene gordel of keurig ingepland in het landschap zijn een foto in een prentenboek overwaard. Het wordt een heuse lange zwerftocht doorheen die uitgestrekte natuur, en even later komen wij op de wijk Nieuwenhove waar wij onze rustpost benutten. Het tweede gedeelte gaat door een stukje bewoonde wereld die dan langzamerhand terug overgaat in een natuurlijk kader, via landelijke tarmacjes met zijn rust en zijn charme. Enkele velden zijn al mooi beplant en bewerkt, maar een landbouwer is druk in de weer met zijn tractor om de resten te bewerken, met zo’n mooi weer hoort dat er bij. Ook wij herleven als het ware, dat nieuwe groen, die bloemetjes in de wegbermen het vee terug in de weiden. Tijdens de winter is de mens geneigd om in dat lege landschap zich eenzaam op de wereld te voelen, maar nu wordt het anders het plaatje geraakt opgevuld en wij horen terug bij dat complete gebeuren. 

De parkoermeester mag zeker blijven, zijn werk was zeer goed. Ook de medewerkers deden allemaal hun uiterste best om het ons zo goed mogelijk te laten ervaren, kortom iedereen was in zijn opzet zeker geslaagd. Daarom van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet. Wij hebben er alvast heerlijk van genoten, daarom hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.