Zeer genietbare Arsebrouc wandeltocht.

Gepost door: Kastaar |Brugse Metten Wandelclub

Assebroek  19-09-2015

Voor de 33ste Arsebrouc (oude schrijfwijze) zijn wij de gast van Brugse Metten Wandelclub. En wij zijn van start voor wat een heerlijk wandelweertje zou worden, hoewel enkele wolkjes dreigden, met een minimum aan een streepje regen, maar echt niet noemenswaardig, en wij hebben gekozen voor het 7 km parkoers.

In de schaduw van de abdij van Steenbrugge, in zaal ’t centrum zijn wij ribbedebie. Wij vertrekken langs het oudste kanaal van Vlaanderen namelijk (Brugge- Gent). Een fraai stukje wandelen tussen kanaal en de drukke Baron Ruzettelaan met zijn verschillende oude herenhuizen. Even voor de fietsbrug krijgen wij een mooi zicht op St. Salvator. Komen langs Bombardier, beter bekend onder de naam van La Brugoise, een zeer groot bedrijf, een zegen voor de streek, want hier verdienen heel veel mensen hun dagelijkse kost. Wij blijven volgen tot wij de jachthaven in het vizier krijgen, maar stappen nu rechts af, om onder de monumentale oude ingangspoort van La Brugoise te stappen. Draai en keer hoe je het wil, maar het bedrijf is het kloppend hart van de Brugse industrie.

Hier dwarsen wij de drukke Baron Ruzettelaan en stappen de Brugse –kerkhof straat in, een prachtig groene dreef met eeuwenoude kanjers van bomen. Vlak voor het ingangsgebouw slaan wij links af, en blijven langs de lange kerkhofmuur, en de groene rand rustig doorwandelen. Een paar genietbare stadszichtjes langs links kunnen ons bekoren. Boven de kerkhofmuur stijgt een oude berk op, met knuisten en vervormingen, tekenen van ouder worden, maar tevens een voorbeeld van een strijd om te blijven leven. In ons gedachten kunnen wij zeggen een toonbeeld van de levensstrijd en tevens de boodschap dat het voortleven nog de moeite waard is. Wij komen onder de indruk van de grootte van het kerkhof, indrukwekkend. Nog wat zeer genietbare groene dreven en pleintjes en wij bereiken onze comfortabele rustpost Daverlo. Een sport- lees- en eetcafé waar wij onze ruspost benutten. Er voor is nog een echt piratenpark opgezet.

Na enkele paradijselijke dreven stappen wij door het domein de zeven torentjes, hier is heel wat dierenleven te bewonderen, terwijl de kinderen zich kunnen uitleven, kunnen volwassenen heerlijk genieten van het terras of in de bijhorende cafetaria. Via een park komen wij langs de achterkant van het ziekenhuis St. Lucas. Een prachtig stukje natuur, ook een stukje Assebroekse meersen, geven de streek een echte natuur meergave, mens wat kan het aangenaam mooi zijn zo dicht bij huis. Nadien komen wij terecht op de oude spoorbedding. Ook hier ontwikkelt zich een rustig natuurgebied, machtig mooi en o zo rustig, een ideaal gebied om te onthaasten, een echt zalig gevoel om te beleven. Wat later bereiken wij in de schaduw van de abdij van Steenbrugge, het eindpunt van een uiterst genietbare en afwisselende natuurwandeling.

Nadien konden wij met een kop koffie, van Leitje haar pannenkoeken genieten. Lientje is er niet meer, maar haar pannenkoeken blijven in ere gehouden volgens het aloude recept.

Bij terugkeer naar de ruime parkeerplaats passeren wij een beroemd huis. Namelijk in huisnummer 302, op 13 van sprokkelmaand 1909, overleed Louise Lateur Gezelle; Moeder van Stijn Streuvels Zuster van Guido Gezelle.

Parkoermeester, organisatie en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie gewaardeerde inzet. Hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.