Zeer genietbare wandeltocht rond De Tassche

Gepost door: Kastaar |Gitse Wandelclub Voetje voor Voetje V.Z.W.

Ardooie 26-09-2015

Als wij de rolluiken optrekken, komt het herfstzonnetje ons een goede dag toewensen, en al is het wat frisjes, het is windstil en in de loop van de dag zal de temperatuur van 9� oplopen tot 20 �, over de graslanden hangt een lichte dauw, wat houdt ons nog tegen om ons wandelschoenen aan te trekken, en te gaan wandelen naar �De Tassche � in Ardooie.

Als wij die naam horen denken wij onmiddellijk aan een tas koffie. Nee hoor, vroeger zou het een arbeiderswijk geweest zijn waar veel seizoenarbeiders woonden. Van hier vertrokken zij naar Frankrijk met hun volle Tassche, wat eigenlijk een grote zak was met al hun benodigdheden. Tijden zijn veranderd, en de wijk is een volwaardige Levensgemeenschap geworden. En al heeft de wijk die het dichtst aanleunt, zwaar economische moeilijkheden gekend, wegens zeer veel wegeniswerken en aanpassingswerken toch heeft het zich weten opwerken tot volwaardige levensgemeenschap, zo lieten wij ons informeren. Goed wij zijn er te gast bij wandelclub voetje voor voetje Gits, en kiezen voor het 7 km parkoers. Wij maken een rondje rond de wijk, terwijl de grotere afstanden stappen naar het natuurdomein �T Veld, En dan de 30 en de 50 km stappen door het Sterrebos, het Wovenhof, de kleiputten van Roeselare.

Goed wij beginnen aan onze tocht, voorbij de 20 meter hoge zwart geblakerde klokkentoeren, en het uitgebrande voormalig kerkgebouw waarvan enkele muren nog rechtstaan van de Onze-Lieve-Vrouwkerk onbevlekte ontvangenis echt een pakkend beeld. Op 15 augustus 2014 werd de kerk ontwijd, en zou omgevormd worden tot een cultureel centrum. De kerk had twee bijzonderheden, de losstaande klokkentoren, en het interieur dat uitgewerkt was als een amfitheater.

Goed wij stappen de wijk in, met heel wat gezellige parkjes en heel wat nieuwbouw. De gemakkelijke toegang tot de op- en afritten van de E403 hebben er misschien iets mee te maken. Ook de dichte omgeving van de stad Roeselare is misschien ook wel een doorslaggevend element. Stappen het open landschap in en genieten echt van wat mooie bloempjes en randgezichten. Het is zeer genietbaar wandelweer en zelfs de poes wil mee. Via de brug over de E403, krijgen wij enkele zeer genietbare landschappen te bezichtigen. Flirten een eindje met de snelweg. De herfst is ook de tijd van de paddenstoelen, en in de grasbermen vinden wij enkele zeldzame en kleurrijke exemplaren. Wat wij ook vaststellen is dat wij in een soort groentetuin terecht zijn gekomen. Spinazie, prei, wortelen, en selder zijn er op grote velden aanwezig. Een zeer goed onderhouden en mooie grote boerderij, waakt als het ware over de streek, in de schaduw van de brug over de snelweg.

Het was een echte zeer aangename en rustige wandeling. Zo eentje om heerlijk te genieten en onthaasten, en zeker op zo een schitterende herfstdag. Dat ook de natuur zich eens kan vergissen, en niet op de juiste plaats te staan, bewijst een tomatenplant midden in de kiezel, dat stelden wij vast. Maar de plant groeide en droeg zelfs vruchten, zo zie je maar dat ook de natuur zich kan aanpassen.

Parkoermeester, organisatie en medewerkers, van harte proficiat en van harte dank voor jullie zeer gewaardeerde inzet, het was pico-bello. Gasten hou jullie goed, het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.