Zeer mooi weer en genietbare parkoers rond het ‘Vlamingveld’

Gepost door: Kastaar |Rustige Bosstappers Jabbeke VZW

Jabbeke 27-02-2016

Zeer mooi weer, genietbare parkoers rond het Vlamingveld. Ja, het ‘Haeneveld’ dat kennen we zo half en half. Het heeft een behoorlijk industrieterrein op moderne lijst geschoeid, en eventjes het bewonderen waard, en zo een beter begrip te krijgen van de moderne industrie. Maar daar zal menig wandelaar niet van wakker liggen. Maar achter dat terrein ligt een ander veld, namelijk het Vlamingveld, en dat is ontworpen voor cultuur en sportmanifestaties en dat is wat wij als wandelaars en cultuurmensen beter ingesteld zijn. De eerste steen is gelegd op 29 oktober 2010.

In het vrijetijdscentrum zijn we te gast bij ‘Rustige Bosstappers Jabbeke VZW’ voor hun 27ste bibbertocht. Hoewel het fris is, zijn we niet aan het bibberen. Een fraai februari zonnetje bij ongeveer 7°graden, maar wel een ijzig scherp aanvoelend windje, maar eens in beweging maakt het geen echte indruk meer, het is wat anders dan die natte regendagen.

Goed we zijn van start voor het 5 km parkoers, meteen bij het buitenkomen, krijgen we een genietbaar zicht op het dorp en de St. Blasiuskerk. Via de geboortedreef passeren we links van ons wat vakantiehuisjes en rechts van ons de industrie. Doch eventjes later stappen we een stukje natuurgebied binnen, dat hier aan natuur gedaan wordt bewijzen ons de inlichtingsborden. Met behulp van hooilandbeheer werkt men bijvriendelijkheid in de hand. Honingbijen en wilde bijen zijn er wereldwijd sterk op achteruitgegaan in de laatste jaren. Er zijn Heel wat oorzaken, zoals het verdwijnen van wilde bloemen en nestgelegenheden in de sterk gemaaide gazons en het gebruik van pesticiden. Sinds 1 januari 2015 is het voor alle openbare diensten verboden chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Hooilandbeheer extensief grasland beheer betekend dat grote stukken grasland niet meer intensief onderhouden worden. Gelieve enkel de gemaaide zones te gebruiken en lang gras niet te betreden. Zodoende worden nestelende vogels niet verstoord en bloeiende gras- en weidebloemen niet vertrappelt. Op de verhoogde natuurberm gaan we eventjes flirten met de drukke snelweg. Blijven de berm volgen en langs een smal beekje stappen we rustig door een stukje onvervalste natuur. Wat later duikt voor ons de grote vijver ‘Het klein strand’ op, iedereen kan hier zowat veel vormen van watersport bedrijvigheid beoefenen. En voor iemand die het allemaal wil volgen zijn voldoende rustbanken voorzien. Stappen een genietbaar rondje rond de grote waterplas en stappen daarna richting dorp toe en in een plaatselijk schooltje vinden we er onze rustpost waar we een gratis koffie of een frisdrank aangeboden krijgen. Langs deze weg van harte dank voor de traktatie. Nog een klein stukje stappen en we zijn binnen van een genietbare en goed verzorgde organisatie. We willen dan ook iedereen feliciteren en bedanken voor hun gewaardeerde inzet. Op een rustige manier hebben we de dag afgesloten met een heerlijk Vlaams gerecht, frieten met stoofvlees en een heerlijk fris pintje, dat is een goed gedacht hé, en de kok mag blijven. Gasten hou jullie goed, het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.