Zerkegem in het Roze

Gepost door: Kastaar |De rustige bosstappers Jabbeke

Zerkegem: 26-04-2015

Voor deze wandeling zijn wij te gast bij de rustige bosstappers Jabbeke. De stille rustige landbouw-gemeentje is mooi opgesmukt door de bloeiende Japanse kerselaars. Een vooraanstaand burger in het roze hebben zij wel niet gehad, maar wel ene in het geel. In 1935 won Romain Maes de Tour De France, won twee ritten en reed van de eerste tot de laatste dag in de gele trui zonder onderbreking.

Goed wij gaan wandelen en kiezen voor het 6 km parkoers. Het was een veel belovend wandelweertje, een stralend lentezonnetje, geen vleugje wind en een goede temperatuur Maar plots sprong de zekering van dat grote licht en de zon verdween, dreigende wolken wat koeler en tijdens de dag nu en dan eens een mottig vlaagje en de lentepret was over. Eventjes buiten het dorp links af en wij zijn ten volle naar het landelijke van de streek toe. Wat later stappen wij de Maskobossen in dat een oppervlakte van 11 ha beslaat. Tot in 1948 was het ganse gebied eigendom van de familie Della Faille d’ Huysse en werd later verkocht aan de familie Gilles de Pélichy. Na de dood van baron Bauduin Gullés de Pélichy erfde de oudste zoon baron Gaëtane het domein. In 2000kwam het onder toezicht van natuurpunt en is het toegankelijk voor het publiek. Wij genieten verder van prachtige dreven en dat ontluikende frisse lentegroen, en die hemelse rust. Wat soms opvalt in die weilanden is het gemis aan veedrinkpoelen. Nochtans was zo een drinkput een verzamelplaats van diverse biodiversiteit. Samen met natuurpunt Jabbeke hier in de Maschobossen hebben zij er al 100 gerealiseerd. Ook de verschillende hoevezichten zijn een rijke aanvulling van het landschap. Ook de beuken in de dreven vormen een natuurlijke schoonheid, en bieden weinig onderhoud. Men vindt er soms heel oude, de reden zij vallen buiten de economische wetmatigheden van de boswachter. Maar ook een bos kan een lugubere geschiedenis met zich meedragen, zoals het moordenaarsbos. De naam verwijst naar een gruwelijke moord gepleegd op de pastoor en zijn huishoudster in de pastorie van Zerkegem. Zo een moord men zou denken dat moet uitkomen, al moesten de kraaien het uitbrengen, maar dat gebeurde zelfs niet. Omdat de kraaien het niet uitbrachten verdacht de bevolking de Franse soldaten die in het bos gelegerd waren van deze dubbele moord. Zo spreekt men nog van het moordenaarsbos, de kraaien gebruiken dit bos als slaapplaats.

Nog een monument is hofstede ter panne. Daterend van 1478. Omstreeks 1650 werd de hoeve bewoond door de familie Pannecoucke, waarvan de naam kan afgeleid zijn. Anderzijds kan het wijze op een lage gelegen gebied in de omgeving van het pannenbos.

Tenslotte mogen wij nog een stukje kaas proeven op het Baliehof. Een hoeve die zich heeft gebaseerd op bereiden en verkoop van ambachtelijk gemaakte zuivelproducten als je het ons vraagt een lekkere doorpassage.

En zo naderen wij stilaan het einde van een aangename wandeling, en konden die miezerig vlaagjes de pret niet bederven.

Parkoormeeste, organisatie en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.