Zomerse sfeer rond Ingelmunster

Gepost door: Kastaar |Aviflorastappers

Oef het is eigenlijk ne keer een prachtige zomerdag als wij ons aanmelden voor de maandelijkse wandeling van Aviflorawandeltocht. Over de ganse lijn vrolijke en opgewekte mensen in vakantiesfeer dat zal nog eventjes genieten worden. Wij kiezen voor het 12 km parkoers.

Wij worden eventjes richting de hoogte opgestuurd, om eventjes later links af te slaan in een

genietbaar straatje met heel wat afwisseling, huisjes tuintjes, een groen bomenrij, kort samen gevat een natuurecht allegaartje. En zo komen wij via een rustig verzorgde wijk en enkele stille straatjes komen wij langs dreven en velden, wij stappen zelfs op een stukje groene route. Op een bloemkoolveld is men volop aan het oogsten, ja zij laten er geen gras over groeien en gelijk hebben zij.

Een lange rechte groene dreef brengt ons naar de dierenparkjes toe, en wij bewandelen ook een stukje Brigand wandelpad, naar de wijk toe en dan in de wijk is het heerlijk genieten van de mooie verzorgde voortuintjes in hun zomerse pracht , machtig mooi, en dit brengt ons langs de kerk van Emelgem , waar wij even verder langs het kanaal mogen opstappen. Ons parkoers loopt niet rechtreeks langs het kanaal, maar wij gaan het wat lager gelegen pad nemen.

Het is er heerlijk wandelen, de afwisseling van de stukjes schaduw en de open plekjes hebben zoveel moois te bieden dat zij een paradijselijk gevoel geven, die mooie flora met hier en daar wat wilde orchideeŽn en tal van zomerbloeiers zijn een lust voor het oog. En zo mogen wij wat klimmen via een steile trap om langs de vaart terecht te komen, waar wij in cafť het stil ende eventjes gaan verpozen.

Nadien zetten wij onze tocht verder langs de vaart, een stuk waterloop met een belangrijke geschiedenis, en die de streek toch een economische welvaart heeft gegeven.

In de 19de eeuw waren de pogingen om de Mandel bevaarbaar te maken waren zeer intensief

Twee volksvertegenwoordigers maakten een levenswerk ervan gesteund door verschillende Mandelgemeenten. Het kanaal zou een betrouwbaar en goedkoop transportmiddel zijn. , En het bracht een grote tewerkstelling in de regio tot stand. Wat ook veel ellende weg bracht was dat er in de winter teveel water was en in de zomer te weinig, de winterperiode was dan ook de tijd van veel waterellende, maar door de kanalisering was ook dat van de baan. Het werd een bikkelharde strijd om een nieuw kanaal te graven want toe dien tijde stond WalloniŽ in het brandpunt voor zijn kolen en staal productie wij schrijven de periode van 1840 en men pleite voor een beperkte kanalisatie

Na een heerlijke verpozing zijn wij terug de baan op, richting centrum waar wij een gans stukje zullen doorstappen en zelfs de grote markt aandoen van de borstelstad. Gekende gebouwen zoals het station, de oude stadselektriciteit centrale die momenteel ingericht is als stoom en stroom museum en even verder komen wij langs een gedeelte van de bedrijfsgebouwen van oliereus Vandemoortele, begrijp ons niet verkeerd het zijn oliŽn en vetten bestemd voor de voeding. Op onze weg een leuk monumentje springlevend. Jong zo vrij zoveel ideeŽn open je ogen en spring de toekomst tegemoet.

Langs de brandweerkazerne verlaten wij het centrum en gaan terug wandelen langs het kanaal en genieten van de aangename natuur langs de waterloop. En tot onze grote verrassing vinden wij een jonge reiger die er staat, en wij kunnen hem zelfs heel dicht benaderen en dat is ons nog nooit overkomen zo dicht.

Wij krijgen nog een gelegenheid om even te verpozen om dan terug richting Emelgem toe te stappen. Eens juist over de brug dalen wij scherp rechts af om het smalle mandelhoek natuurreservaat te bewandelen, terug is het al wat natuur betreft die het zeer aangenaam en mooi wandelpad ons te bieden heeft, machtig mooi.

Nog eventjes kennis maken met de Ingelmunsterse sportinfrastructuur en eventjes de grote baan over en via nog enkele kronkelende weggetjes zijn wij terug richting Aviflora.

Na wat napraten bij een frisse Brigand en een heerlijk koude schotel kan onze dag niet meer stuk. Terug is een mooie en aangename dag voorbij die men ons niet meer kan afpakken.

Wij waren tevreden gaan het zelfs voort vertellen en kijken uit naar de volgende uitgave.