Zonovergoten clubdag in Tournehem-sur-la-hem

Gepost door: Rita |4 op 1 rij

Zonovergoten clubdag in Tournehem-sur-la-hem.


We hadden er geen goed oog in toen we vertrokken!! Onze weerman had niet veel goeds voorspeld en iedereen had zijn halve kleerkast mee, voor het geval dat verversing voor \'s middags en voor na de wandeling… maar we hebben ze allemaal nog goed verpakt kunnen meenemen naar huis. Het was schitterend wandelweer niet te warm, niet te koud en heel veel zon. De 12 mensen die afgezegd hadden, hebben groot ongelijk al hadden ze allen wel één of andere reden om af te zeggen!!

Rond 9 uur zijn we van de bus gestapt. De niet-wandelaars zijn verder getrokken naar St.Omer voor een stadswandeling of een schitterende verkenning van de plaatselijke markt. Daar was heel veel te zien…in de namiddag hadden ze een prachtige boottocht in Salperwick.

Even nog de innerlijke mens versterken want vanmorgen hadden we vroeg ontbeten!!Daarna vertrokken de wandelaars voor een prachtige , glooiende  wandeling vanuit Tournehem-sur-la-Hem voor onze eerste 9 km van de dag. De natuurbeleving in dat golvend landschap heeft ons zeker niet ontgoocheld!! Aarden en stenen paden schoven onder onze schoenen  door. Ook slijkerige  sporen  werden  ons deel maar dat kon ons zeker niet deren, zo met het zonnetje bovenop  ons bolleke… Daarna doken we  het struikgewas in met aan het eind een prachtig landschap als blikvanger. Galoperende Friese paarden holden ons tegemoet met een  nieuwsgierige blik in de ogen,maar we waren er niet voor hen, dus.. Op ons netvlies nestelde zich een kleurschakering van jewelste: groene weiden, bruine velden,gele gewassen doorspekt met groene bomen. Door dit landschap was telkens een sliert rood te zien… we waren duidelijk aanwezig!!!
Sommigen onder ons bespraken eens grondig welke gewassen daar wel groeiden..en Boudewijn was even  nieuwsgierig  en zocht iets in een boom:Wat????
Even later was het stappen door het water om dan na een poosje de Hem over te steken via een brugje. Boudewijn was zoals altijd behulpzaam om iedereen veilig naar  de overkant te loodsen.  Verder trokken we richting “Chapelle de Cousinette’ met prachtige krijttekeningen binnenin.  We trokken gezwind verder tot we  een kleine helling moesten nemen en die gaf wel wat problemen: De kalksteen was superglad! Het was precies een glijbaan. Gelukkig zijn we zonder kleerscheuren of blauwe plekken boven gekomen!
In de verte zagen we het silhouet van een  fantastisch bouwwerk, de ‘Chapelle de Guémy’, waar onze bus degenen die de 9km voldoende achtten in de voormiddag, opwachtte.. We werden er getrakteerd op een trouwfotoreportage en zelfs een groep Vlaamse motaards namen daar ook een pauze. We trokken gezwind verder op een bosrijk,dalend (!!!   Wel langs een waterige weg  naar boven! ) parcours om na een goeie 3 km het marktpleintje van Tournehem te bereiken. Daar werden we heel vriendelijk onthaald door de waardin  van’ le Café de Mairie’ ,die een goeie omzet  zag binnenkomen. De plaatselijke CH’TI-tripel  ( de Chti’s is een spotnaam voor de mensen uit Le Nord)  of een Licqugis werd  gretig besteld en …of ze gesmaakt hebben….!!!  Een enkele toogplakker voelde zich alleen, vrouwtje-lief had kinderoppas thuis en had hem alleen moeten laten gaan!!  Dit café had een authentieke buitengevel en een al even antiek interieur… 
                                                                       
De start van onze namiddagwandeling , in volle zon ,ging  langs een betoverend groen landschap , langs maïsvelden , fleurige grasbermen  en keienpaden.  We waren wel wat lichter geworden want alle onnodige klerenballast was achtergelaten! Enkel Marleens  paraplu  moest nog dienst  doen als steunpunt!
Het werd langzaam aan wat warmer en  de watervoorraad  werd gretig aangesproken bij een eerste pauze. Zelfs het suikergehalte werd wat laag maar met een aangeboden koekje was alles weer in de sjakosj!!!

Het golvende,groene landschap gleed aan ons voorbij tot we aan een fameuze afdaling op het gladde kalksteen begonnen! Dirk lette even niet op en pardoes… daar gleed hij onderuit!! Vlug even rond kijken of iemand het had gezien maar wat dacht je??!! Hilariteit alom,alleen al omdat het niets ergs was, enkel zijn broek vertoonde tekenen van de kalksteen.
Na 7 km zijn er 7 wandelaars die een tour-direct naar Tournehem namen en de rest trok verder. Weer konden we toeren in een schitterend landschap tot we de  kerktoren van Tournehem in het vizier kregen en de tripel al voor onze ogen dwaalde. Daar hebben we nog eens van het marktpleintje, een tripel of iets anders, en de zon genoten tot de bus ons kwam ophalen! Het was wel nodig om andere schoenen aan te trekken want de chauffeur wil zijn bus keurig kunnen afleveren!

In Veldegem wachtte ons een lekkere picon en een uitstekende barbecue!! Het enige wat we moesten doen was ons bord afleveren en in ruil kregen we zelfs nog een lekkere magnum.

Aan Wim kunnen we niet anders dan een hartelijk ‘dank u wel’ zeggen want het was weer een topdag, een clubdag waardig!!! Alsook voor de zorg van de rode lantaarns Freddy (mooi uitgedost met hoed!) en Rita die iedereen in de gaten hielden. Een oprechte ‘Dank u wel!!‘

\\r\\n \r\n